vineri, 29 noiembrie 2013

Antibiotice naturale


Alte antibiotice naturale


Condimente: chimion, ghimbir, turmeric, cuisoare, boia, scortisoara,

patrunjel, susan

Fructe: fructe de padure, struguri, pepene rosu, kiwi

Legume: legumele cu frunze verzi (mai ales varza), morcov, ciuperci,

cartoful dulce

Altele: propolis, migdale, ovaz, mei, orz, seminte de dovleac, alge de mare,

iaurt, kefir

INAMICUL COLESTEROLULUI RAU: STAFIDELE

  

Stafidele sunt cele mai populare fructe uscate, folosite atât la

pregătirea deserturilor tradiţionale, cât şi la prepararea salatelor

sau a mâncărurilor exotice. Acestea se obţin din struguri fără

sâmburi, cultivaţi de-a lungul ţărmului Mării Mediterane, în Grecia,

Cipru sau Turcia, prin uscare la soare sau în cuptoare speciale.

  

Nu îngraşă

Stafidele sunt bogate în fructoză, un zahăr natural care poate fi

transformat de organism, cu uşurinţă, în energie. S-a constatat că

datorită lipsei grăsimilor şi a sării nu îngraşă, aşa cum se credea.

Din acest motiv, se numără printre puţinele fructe dulci recomandate

în curele de slăbire, bineînţeles consumate în mod limitat.

  

Previn depresia

Stafidele conferă un important aport de energie, au rolul de a tăia

pofta de mâncare şi reduc riscul apariţei bolilor cardiovasculare.

Datorită fructozei, o excelentă sursă de energie, consumul regulat de

aceste fructe uscate combate oboseala şi previne depresia, fiind un

tonic excelent. În acest sens, în special sportivilor, persoanelor în

vârstă, tinerilor şi celor care depun un efort deosebit, fizic sau

intelectual, li se recomandă cel puţin 50 g de stafide brune pe zi.

  

Tratează constipaţia

Stafidele nu sunt bogate doar în fructoză şi nu sunt recomandate doar

datorită conţinutului mare de fructoză. Fibrele prezente în aceste

fructe uscate contribuie la reducerea colesterolului rău, îmbunătăţesc

funcţia intestinelor şi previn sau tratează constipaţia.

Problemele cu stomacul "încărcat" pot fi date uitării cu ajutorul unui

pumn cu stafide înmuiate într-un pahar cu apă şi lăsate peste noapte

la macerat. Dimineaţa, acestea trebuie consumate pe stomacul gol,

pentru a grăbi digestia şi pentru a elimina resturile alimentare

neabsorbite de intestin.

  

Împiedică retenţia de lichide

Cantitatea uriaşă de potasiu previne retenţia de lichide, fluidizează

sângele şi ajută la reducerea tensiunii arteriale. Stafidele sunt

bogate şi în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care au un rol

important în prevenirea apariţiei tumorilor maligne prin ajutarea

celulelor să-şi păstreze funcţia normală, şi tratează stările febrile.

  

Reduc aciditatea stomacală, reglează digestia

Magneziul din stafide reduce aciditatea stomacală, iar dacă le

consumaţi în loc de desert vă puteţi regla digestia.

  

Constituie un aport important de fier

Aceste fructe uscate reprezintă o importantă sursă de fier, fiind

recomandate în cazul anemiilor uşoare. Femeile însărcinate, cu grave

carenţe de acest mineral, riscă să nască un copil cu aceleaşi

probleme, care poate fi predispus la anemie. Pentru a preveni lipsa de

fier din organism, viitoarele mămici trebuie să adopte o alimentaţie

bogată în acest element. Dintre produsele nonanimale, stafidele sunt

cele mai indicate în acest sens.

  

Reglează hormonii

Stafidele conţin şi boron, un mineral important pentru menţinerea

oaselor sănătoase, care intervine în reglarea hormonilor şi în

metabolismul vitaminei D. Boronul este indicat şi în osteoporoză,

întărirea oaselor şi reducerea durerilor osoase, iar vitamina A, care

chiar dacă este prezentă într-o cantitate mică, este benefică pentru

sănătatea ochilor.

  

Recomandate femeilor de 50-70 de ani

Specialiştii sunt de părere că dieta pe bază de stafide are şi rolul

de a creşte libidoul. În India există chiar un ritual în care

cuplurile proaspăt căsătorite consumă la nuntă lapte cu stafide,

pentru îmbunătăţirea libidoului. Dacă aveţi probleme de această

natură, trebuie să ştiţi că pot fi rezolvate foarte simplu cu doar o

mână cu stafide brune. Pentru început spălaţi-le bine cu apă şi apoi

fierbeţi-le în puţin lapte. Consumaţi acest amestec după ce s-a răcit,

de trei ori pe zi, până vă redobândiţi vigoarea sexuală.

  

Potrivit studiilor, consumul zilnic de stafide, însoţit de câteva

minute de mers pe jos, reduce considerabil riscul apariţiei bolilor

cardiovasculare în cazul femeilor cu vârsta între 50 şi 70 de ani.

  

Specialiştii au ajuns la concluzia că o cană cu stafide pe zi reduce

pofta de mâncare şi nivelul colesterolului rău şi creşte, în schimb,

cantitatea de colesterol bun, care previne ateroscleroza.

  

Reţetă gustoasă şi sănătoasă

Pentru a prepara această reţetă simplă de salată de varză cu stafide,

aveţi nevoie de o varză roşie, o linguriţă cu vârf cu pudră de

scorţişoară, o cană cu stafide aurii, câteva linguri cu ulei, sucul de

la o jumătate de lămâie, un păhărel cu vin roşu, sare, piper şi o

linguriţă cu miere. Primul pas constă în tăierea foarte fină a verzei

şi adăugarea unei linguriţe rase cu sare. Amestecaţi bine pentru ca

varza să se înmoaie. Apoi adăugaţi câteva linguri cu ulei, sucul de

lămâie şi piperul măcinat. Puneţi stafidele, mierea şi scorţişoara în

vin şi lăsaţi-le să stea circa 30 de minute în frigider. Turnaţi acest

amestec peste salata de varză, acoperiţi cu o folie de plastic şi

puneţi totul la rece timp de o oră înainte de a servi.

  

Pont! Stafidele brune sunt mai indicate decât cele aurii, deoarece

conţin mai mulţi nutrienţi, precum vitaminele A şi C, calciu şi

potasiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Top Ad