E-100
|
nepericulos
|
E-170
|
nepericulos
|
E-240
|
tulburari
|
E-101
|
nepericulos
|
E-174
|
nepericulos
|
E-241
|
tulburari
|
E-102
|
periculos
|
E-175
|
nepericulos
|
E-250
|
periculos
|
E-103
|
nepericulos
|
E-180
|
nepericulos
|
E-251
|
periculos
|
E-104
|
nepericulos
|
E-181
|
nepericulos
|
E-252
|
periculos
|
E-105
|
nepericulos
|
E-200
|
nepericulos
|
E260...E268
|
nepericulos
|
E-110
|
nepericulos
|
E-201
|
nepericulos
|
E-300
|
nepericulos
|
E-111
|
nepericulos
|
E-202
|
nepericulos
|
E301....E309
|
nepericulos
|
E-120
|
periculos
|
E-203
|
nepericulos
|
E-311
|
periculos
|
E-121
|
nepericulos
|
E-210
|
cancerigen
|
E-312
|
periculos
|
E-122
|
nepericulos
|
E-211
|
cancerigen
|
E-320
|
colesterol
|
E-123
|
foarte cancerigen
|
E-212
|
cancerigen
|
E-321
|
colesterol
|
E-124
|
periculos
|
E-213
|
cancerigen
|
E-322
|
nepericulos
|
E-125
|
nepericulos
|
E-214
|
cancerigen
|
E325...E327
|
nepericulos
|
E-126
|
nepericulos
|
E-215
|
cancerigen
|
E-330
|
cel mai cancerigen
|
E-127
|
nepericulos
|
E-216
|
cancerigen
|
E331...E337
|
nepericulos
|
-
te-E-130
|
nepericulos
|
E-217
|
cancerigen
|
E338...
E341
|
modificari gastrice
|
E-131
|
cancerigen
|
E-220
|
distruge B12
|
E400....E404
|
nepericulos
|
E-132
|
nepericulos
|
E-221
|
modificari gastrice
|
E-406
|
nepericulos
|
E-140
|
nepericulos
|
E-222
|
modificari gastrice
|
E-407
|
modificari gastrice
|
E-141
|
nepericulos
|
E-223
|
modificari gastrice
|
E-408
|
nepericulos
|
E-142
|
cancerigen
|
E-224
|
modificari gastrice
|
E-410
|
nepericulos
|
E-150
|
nepericulos
|
E-226
|
modificari gastrice
|
E-411
|
nepericulos
|
E-151
|
nepericulos
|
E-230
|
periculos
|
E-413
|
nepericulos
|
E-152
|
nepericulos
|
E-232
|
periculos
|
E-414
|
nepericulos
|
E-153
|
modificari gastrice
|
E-233
|
periculos
|
E-420
|
nepericulos
|
E-160
|
nepericulos
|
E-236
|
nepericulos
|
E-421
|
nepericulos
|
E-161
|
nepericulos
|
E-237
|
nepericulos
|
E-422
|
nepericulos
|
E-162
|
nepericulos
|
E-238
|
nepericulos
|
E-440
|
nepericulos
|
E-163
|
nepericulos
|
E-239
|
cancerigen
|
E-450
|
modificari gastrice
|
E-urile
considerate de oncologi drept "criminale"
Suspecte:
E 125, E 141,
E 150,
E 171 (gasit in guma de mestecat)
E 172, E 173,
E 240, E 241,
E 477;
Periculoase:
E 102 (tartrazina), colorant galben de sinteza, extrem de nociv, alergenic puternic, cancerigen
E 110 colorant alimentar „Sunset yellow”, gasit in budinci si dulciuri
E 120 (cosenila), colorant rosu, puternic alergen mai ales pentru copii
E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda tiroidã);
Toxice:
E 200 (suprimã vitamina B12);
E 220, E 221, E 222, E 223, E 224 (produc boli intestinale);
E 225 (metabisulfit de sodiu), conservant, iritant puternic al sistemului digestiv
E 230, E 231, E 232, E 233 (produc boli de piele);
E311, E 312 (atacã sistemul nervos);
E 320, E 321 – BHT, antioxidanti din margarinã (afecteaza metabolismul colesterolului);
E 330 - acidul citric sau sarea de lãmâie (produce boli ale aparatului bucal, cancerigen)
E 338 afecteaza digestia
E 339 (acid ortofosforic) opreste digestia
E 340, E 341, afecteaza digestia
E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466 (afecteazã tubul digestiv);
Cancerigene:
E 123 (amarant), colorant rosu, alergen si cancerigen, prezent in bomboane, jeleuri, brinza topita. Interzis in SUA si statele sovietice. Cel mai cancerigen aditiv!!
E 131, E 142,
E 211 (acid benzoic)
E 213, E 214, E 215, E 217, E239, E 631 - interzisi în SUA, Comunitatea Europeanã si tãrile din fosta URSS.
E 251 (nitrat de sodiu) si E 252 (nitrat de potasiu), conservanti regasiti in mezeluri. Pot provoca moartea!!!
E-urile bune:
coloranti naturali: E 101 (riboflavina, vitamina , E 140 (clorofila), E 160 (caroteni), E 161 (xantofile), E 162 (betaina), E 163 (xantociani)
E 260 (acid acetic din otet)
E 270 (acid lactic)
E 296 (acid malic) din mere, pere, gutui
E 300 (acidul ascorbic) antioxidant puternic vitamina C naturalã din fructe si legume
E 306 (vitamina E naturalã), antioxidant puternic (prezent în ficat, ouã, peste, soia);
lecitina E 322 (antioxidant natural ) galbenus de ou, grasimi din lapte, ficat, creier, soia
E 334 (acid tartric) din struguri
E 407 (caragenon natural), emulsifiant extras dintr-o algã marinã
Agenti de gelificare din seminte sau fructe: E 410 (caruba), E 411 (tamarin), E 412 (guar)
E 440 (pectina), gelifiant natural din fructe si legume
E 461 (celuloza) fructe, leguminoase, piine neagra si semi, seminte
Suspecte:
E 125, E 141,
E 150,
E 171 (gasit in guma de mestecat)
E 172, E 173,
E 240, E 241,
E 477;
Periculoase:
E 102 (tartrazina), colorant galben de sinteza, extrem de nociv, alergenic puternic, cancerigen
E 110 colorant alimentar „Sunset yellow”, gasit in budinci si dulciuri
E 120 (cosenila), colorant rosu, puternic alergen mai ales pentru copii
E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda tiroidã);
Toxice:
E 200 (suprimã vitamina B12);
E 220, E 221, E 222, E 223, E 224 (produc boli intestinale);
E 225 (metabisulfit de sodiu), conservant, iritant puternic al sistemului digestiv
E 230, E 231, E 232, E 233 (produc boli de piele);
E311, E 312 (atacã sistemul nervos);
E 320, E 321 – BHT, antioxidanti din margarinã (afecteaza metabolismul colesterolului);
E 330 - acidul citric sau sarea de lãmâie (produce boli ale aparatului bucal, cancerigen)
E 338 afecteaza digestia
E 339 (acid ortofosforic) opreste digestia
E 340, E 341, afecteaza digestia
E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466 (afecteazã tubul digestiv);
Cancerigene:
E 123 (amarant), colorant rosu, alergen si cancerigen, prezent in bomboane, jeleuri, brinza topita. Interzis in SUA si statele sovietice. Cel mai cancerigen aditiv!!
E 131, E 142,
E 211 (acid benzoic)
E 213, E 214, E 215, E 217, E239, E 631 - interzisi în SUA, Comunitatea Europeanã si tãrile din fosta URSS.
E 251 (nitrat de sodiu) si E 252 (nitrat de potasiu), conservanti regasiti in mezeluri. Pot provoca moartea!!!
E-urile bune:
coloranti naturali: E 101 (riboflavina, vitamina , E 140 (clorofila), E 160 (caroteni), E 161 (xantofile), E 162 (betaina), E 163 (xantociani)
E 260 (acid acetic din otet)
E 270 (acid lactic)
E 296 (acid malic) din mere, pere, gutui
E 300 (acidul ascorbic) antioxidant puternic vitamina C naturalã din fructe si legume
E 306 (vitamina E naturalã), antioxidant puternic (prezent în ficat, ouã, peste, soia);
lecitina E 322 (antioxidant natural ) galbenus de ou, grasimi din lapte, ficat, creier, soia
E 334 (acid tartric) din struguri
E 407 (caragenon natural), emulsifiant extras dintr-o algã marinã
Agenti de gelificare din seminte sau fructe: E 410 (caruba), E 411 (tamarin), E 412 (guar)
E 440 (pectina), gelifiant natural din fructe si legume
E 461 (celuloza) fructe, leguminoase, piine neagra si semi, seminte
E-uri, gunoaie si... copii
Lista E-urilor suspecte si periculoase
E150, E172, E173, E141 – coloranti, E477 – emulsificator (ultimele doua sunt nocive doar daca sunt consumate in exces). E102 sau tratrazina (colorant galben), foarte nociv, se gaseste in bauturi, mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic, E110 sau Sunset yellow (colorant galben) – cancerigen, se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci, diverse sucuri, E120 (colorant) provoaca alergii, E124 sau Ponceau 4R (colorant rosu) – toxic produce tumori pe glanda tiroida, se gaseste in mezeluri.
Lista E-urilor toxice
E220, E221, E222, E224 (sulfiti – conservanti) produc boli intestinale si alergii, se gasesc in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin. E338 (acidifianti) afecteaza tubul digestiv, se gasesc in produsele cu gust acru sau acid ridicat. E339, E340, E341 (saruri de topire) afecteaza tubul digestiv. E407 (gelifiant) afecteaza tubul digestiv, E450 (emulsificator) afecteaza tubul digestiv, E461, E463, E465, E466 (agenti de incarcare) afecteaza tubul digestiv. E230 (bifenil – conservant), interzis in Australia recent si in UE, dar permis la noi, poate produce boli de piele, se gaseste in citrice, E231 (ortofenilfenol – conservant), posibil si cancerigen, interzis in SUA si Australia, produce boli de piele, E232 (conservant) poate produce boli de piele. E200 (conservat), extrem de toxic si periculos deoarece suprima din organism vitamina B12, E320 (butil-hidroxi-anisol BHA – conservant), posibil si cancerigen, se gaseste in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat. E321 (acidul benzoic – antioxidant), posibil si cancerigen, creste de asemenea nivelul colesterolului, se gaseste in margarina. E311,E312 (antioxidant) ataca sistemul nervos. E330 (sarea de lamaie) devine cancerigen daca este consumat in exces.
Lista E-urilor cancerigene
E131, E123, E142 (colorati), E211 (acidul benzoic si derivatii sai – conservant), interzis in SUA, dar permis la noi, se gaseste in unele bauturi racoritoare, E213, E214, E215, E217 (conservanti), in unele bauturi racoritoare. E230 (conservant), E621 (glutamatul de sodiu), potentiator de arome. E631, E632 si E633– inozinati. Guanilati – E627, E628, E629. Rinoglucidele (potentiatori de gust si aroma) E634 si E635. Majoritatea sunt interzise in SUA. (Informatii furnizate de prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare)
E150, E172, E173, E141 – coloranti, E477 – emulsificator (ultimele doua sunt nocive doar daca sunt consumate in exces). E102 sau tratrazina (colorant galben), foarte nociv, se gaseste in bauturi, mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic, E110 sau Sunset yellow (colorant galben) – cancerigen, se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci, diverse sucuri, E120 (colorant) provoaca alergii, E124 sau Ponceau 4R (colorant rosu) – toxic produce tumori pe glanda tiroida, se gaseste in mezeluri.
Lista E-urilor toxice
E220, E221, E222, E224 (sulfiti – conservanti) produc boli intestinale si alergii, se gasesc in carnea de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin. E338 (acidifianti) afecteaza tubul digestiv, se gasesc in produsele cu gust acru sau acid ridicat. E339, E340, E341 (saruri de topire) afecteaza tubul digestiv. E407 (gelifiant) afecteaza tubul digestiv, E450 (emulsificator) afecteaza tubul digestiv, E461, E463, E465, E466 (agenti de incarcare) afecteaza tubul digestiv. E230 (bifenil – conservant), interzis in Australia recent si in UE, dar permis la noi, poate produce boli de piele, se gaseste in citrice, E231 (ortofenilfenol – conservant), posibil si cancerigen, interzis in SUA si Australia, produce boli de piele, E232 (conservant) poate produce boli de piele. E200 (conservat), extrem de toxic si periculos deoarece suprima din organism vitamina B12, E320 (butil-hidroxi-anisol BHA – conservant), posibil si cancerigen, se gaseste in cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat. E321 (acidul benzoic – antioxidant), posibil si cancerigen, creste de asemenea nivelul colesterolului, se gaseste in margarina. E311,E312 (antioxidant) ataca sistemul nervos. E330 (sarea de lamaie) devine cancerigen daca este consumat in exces.
Lista E-urilor cancerigene
E131, E123, E142 (colorati), E211 (acidul benzoic si derivatii sai – conservant), interzis in SUA, dar permis la noi, se gaseste in unele bauturi racoritoare, E213, E214, E215, E217 (conservanti), in unele bauturi racoritoare. E230 (conservant), E621 (glutamatul de sodiu), potentiator de arome. E631, E632 si E633– inozinati. Guanilati – E627, E628, E629. Rinoglucidele (potentiatori de gust si aroma) E634 si E635. Majoritatea sunt interzise in SUA. (Informatii furnizate de prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare)
E-urile nocive
sanatatii se impart in cinci categorii si anume: cele mai periculoase adaosuri
cancerigene; adaosuri foarte cancerigene; adaosuri periculoase; adaosuri
potential toxice; adaosuri suspecte. In prima categorie se inscriu E 330 acid
citric/sare de lamaie prezent in majoritatea bauturilor racoritoare, dulciuri,
amestecuri de condimente pentru semipreparate cum sunt conservele, pastele de
tomate, compoturile, mustarul sau branzeturile, E 621 glutamat monosodic
folosit in sosuri si supe concentrate si conservantul E 211 benzoat de sodiu,
toate interzise in SUA si Europa occidentala. Nu si la noi, unde autoritatile
in domeniu par a fi repetente la aceasta materie. Interesant este faptul ca
unele E-uri considerate periculoase se gasesc chiar si in paine si produsele de
panificatie. Este vorba despre emulsifianti semisintetici (agenti de prospetime
E 471 mono si digliceride ale agentilor grasi), intaritori de gluten -
stabilizatori (E 472 esteri ai mono si digliceridelor si E 482 lactat de
calciu) si agenti de oxido-reducere (acizii alimentari E 300 acid ascorbic si E
330 acid citric). Adaosuri nocive sanatatii In categoria adaosurilor foarte
cancerigene se situeaza urmatorii aditivi alimentari folositi in prepararea
alimentelor si bauturilor: E 123 amaranth, E 131 colorant bleu patent, E 142
colorant verde S, E 213 benzoat de calciu, E 214 hidrobenzoat de etil, E 215
hidrobenzoat de etil sodic, E 216 hidrobenzoat de propil, E 217 sarea de sodiu
a hidrobenzoatului de propil, E 239 hexametilen tetramina. De asemenea, aditivi periculosi pentru sanatate sunt
considerati colorantii E 110 galben, E 124 rosu ponceau, E 102 tetrazina, E 120
acid carmic, E 122 azorubina, E 210 acid benzoic, E 212 benzoat de potasiu, E
228 bisulfit de potasiu, E 240 formaldehida, E 249 nitrit de potasiu, E 250
nitrit de sodiu si E 252 nitrat de potasiu. Alte adaosuri potential toxice
provoaca boli intestinale (E 220 dioxid de sulf, E 221 sulfit de sodiu, E 224
metabisulfit de potasiu, E 226 sulfit de calciu), tulburari de digestie (E 338
acid fosforic, E 340 ortofosfati de potasiu, E 461 metilceluloza, E 463
hidroxipropil celuloza, E 466 carboximetil, E 470 saruri ale acizilor grasi),
afectiuni dermatologice (E 230 difenil, E 232 ortofenil fenolat de sodiu, E 233
tiabendazol), tulburari metabolice ale colesterolului (E 321 butilhidroxitoluen
BTH, E 320 butilhidroxianisol - antioxidant din margarina) si chiar afectiuni
neurologice (E 311 octil galat, E 312 dodecil galat). Inselarea
consumatorilor Potrivit reglementarilor romanesti, aditivi alimentari sunt
considerate acele "substante care se folosesc la prepararea unor produse
in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor
tehnologii avansate de prelucrare". Din aceasta definitie oficiala, insa,
nu se intelege despre ce fel de substante este vorba, de ce ar trebui
ameliorata calitatea produselor si la ce fel de calitate se face referire -
organoleptica sau nutritiva? Aici trebuie mentionata practica unor producatori,
ce are scopul de a induce consumatorii in eroare, atunci cand cumpara un produs
sau altul. Acestia nu mai mentioneaza pe ambalaj indicativul exact al
aditivilor folositi, rezumandu-se sa inscriptioneze doar "afanatori",
in locul denumirii chimice, "arome identic naturale" si
"conservanti". Nu se mai
vorbeste nimic despre cancerigenele benzoat sau glutamat de sodiu, acid citric,
salicilat, sorbat si altele. Margarina, printre cele mai nocive
Margarina este, poate, unul dintre cele mai nocive alimente, daca e sa luam in
calcul faptul ca nu contine substante naturale, fiind produsa in exclusivitate
din elemente de origine sintetica. Acest produs a fost inventat de americani,
dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, pentru a suplini lipsa de unt. Datorita
faptului ca margarina nu se gaseste nicaieri in natura, organismul uman o
recunoaste cu greutate si depune un efort imens pentru metabolizare.
Inlocuitorul untului se obtine din ulei rafinat in combinatie cu o pudra de
nichel, incalzite la o temperatura de circa 400 de grade Celsius, bine agitate
si apoi tratate cu hidrogen industrial. Dupa 10 - 20 de ore rezulta produsul
numit margarina, solid la temperatura camerei si continand grasimi saturate
comparabile cu cele de porc. Pentru ameliorarea calitatilor organoleptice, in
procesul de fabricatie a acestui aliment sintetic se adauga vitamina A, clorura
de potasiu, antioxidanti, acizi si alcali, arome si coloranti sintetici,
vitamina D, emulsifianti, lecitina, izopropyl ori stearyl si diacetyl. Reclamele
agresive au facut ca margarina sa fie consumata in cantitati foarte mari, atat
in tarile civilizate cat si in cele sarace. Aceeasi situatie se intalneste si
la producerea gumei de mestecat, in special cea destinata copiilor, unde se
folosesc cativa aditivi alimentari considerati cancerigeni sau potential
toxici. In acest mod, consumatorii sunt expusi riscului aparitiei unor boli ale
aparatului bucal, a cresterii colesterolului si chiar a contactarii cancerului.
E-uri care nu omoara Nu toti aditivii alimentari sunt considerati periculosi
pentru sanatate, cu predilectie cei naturali. Spre exemplu, E 306 vitamina E,
este un puternic antioxidant ce se gaseste in ficat, oua, peste si soia. La fel
de favorabil este si E 300 acid ascorbic - vitamina C naturala. In aceeasi
categorie se mai inscriu colorantul natural E 140 - clorofila, antioxidantul
natural E 322 - lecitina, gelifiantul natural E 440 - pectina, precum si
emulsifiantul extras dintr-o alga marina E 407 - caragenon natural. In privinta
altor produse exista balbaieli internationale si la ora actuala. Zaharina, spre
exemplu, a fost descoperita si fabricata in anul 1879, pornindu-se de la
toluen. Scopul a fost acela de a se reduce consumul nocivului zahar. SUA au
interzis-o in 1997, insa dupa o vreme au readmis-o, cu conditia ca pe ambalaje
sa se inscriptioneze ca administrata animalelor este cancerigena. Ulterior,
Congresul american a renuntat si la acest avertisment, in urma protestelor
exercitate de industria alimentara si in ciuda organizatiilor de protectie a
animalelor. Aspartamul ucigas Aspartamul, E 951, a fost descoperit de americani
in anul 1965, astazi fiind comercializat in peste 50 de tari. Produsul fusese
creat tot ca o alternativa la nocivul zahar. Paradoxal, la ora actuala se
considera ca aspartamul este mult mai nociv decat produsul pe care trebuia sa-l
inlocuiasca. Acesta provoaca peste 90 de simptome organismului uman,
concretizate in cefalee, vertij, spasme cerebrale, coronariene si musculare,
greturi, eruptii, depresie, astenie, iritabilitate, insomnie, tulburari de
vedere si auz, palpitatii, senzatia lipsei de aer, atacuri de panica, pierderea
gustului, tulburari de memorie, dureri articulare s.a. De asemenea, aspartamul
contribuie la aparitia tumorilor cerebrale, sclerozei multiple, epilepsiei,
bolii Alzheimer, retardului mintal, limfoamelor, malformatiilor si diabetului.
Suferintele mileniului III Alimentatia moderna, care se bazeaza in special pe
crearea unei fidele societati de consum prin intermediul publicitatii agresive,
se confrunta cu o serie de erori ce constau in mai multe practici daunatoare
sanatatii. Dintre acestea se remarca folosirea ingrasamintelor chimice,
insecticidelor si erbicidelor, aditivilor in produsele finite, a organismelor
modificate genetic, zaharului, alimentelor rafinate, abuzului de carne si
grasimi, metodelor nenaturale de conservare etc. Toti acesti factori duc la
modificarea indicatorilor de sanatate si la influentarea negativa a patologiei
inceputului de nou mileniu. Care patologie este dominata de urmatoarele
suferinte, dupa cum au relevat studii ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii:
moarte cardiaca subita, cel mai adesea provocata de cauze cardiovasculare ca
hipertensiunea arteriala si cardiopatia ischemica, diabet si hiperinsulinemie,
cancer, obezitate, ateroscleroza, boli imune, dislipidemie. Fatala combinatie
In Romania, glutamatul de sodiu E 621 - unul dintre cei mai periculosi aditivi
alimentari pentru organismul uman - este folosit la scara industriala, cu
acordul autoritatilor sanitare. Se utilizeaza in fabricarea supelor instant
concentrate, a mezelurilor, unele condimente si conservarea laptelui,
branzeturilor si ciupercilor. Are efecte neurotoxice, provocand migrene si
crampe. Se vinde sub forma de cristale deschise la culoare, fara gust, motiv
pentru care trebuie combinat cu alti aditivi chimici aromatizanti. De cativa
ani buni, organizatii de profil din Uniunea Europeana militeaza pentru
interzicerea folosirii E 621 in produsele destinate consumului uman. De
asemenea, Ministerul Agriculturii din SUA si-a informat public cetatenii ca
glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori de risc in aparitia
bolilor Alzheimer si Parkinson. O situatie asemanatoare se intalneste si in
privinta folosirii benzoatului de sodiu, E 211, in producerea bauturilor
racoritoare. O concentratie prea mare de benzen ingurgitata provoaca leucemie
si diverse forme de cancer al sangelui. Fatala, dupa parerea specialistilor,
este mai ales folosirea in combinatie a benzoatului de sodiu, E 211, cu acidul
ascorbic, E 300. Pana in anul 2002, marii producatori au renuntat la aceasta
combinatie ucigasa, insa de atunci au mai fost lansate pe piete peste 1500 de
noi marci de bauturi racoritoare, care atenteaza la viata oamenilor. Pagina
realizata de Dan COSTE
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu