joi, 5 decembrie 2013

Un loc unde țiganii încă n-au ajuns


Un loc unde țiganii încă n-au ajuns

 

Taică-miu, pe când eram copil, anii 56-58, era cârciumar în comuna Horia, jud. Tulcea. Nu închidea cârciuma nici noaptea. Lăsa pe tejghea băuturile şi una două străchini. Omul care venea în miez de noapte se servea şi punea banul în una din străchini.N-a avut niciodată necazuri. Treceau prin sat şi ţigani. Și mai mult! În anii 78/80 făceam carte în București. În miez de noapte sau spre ziuă luam iaurt sau lapte din stivă și lăsam banii întru-un borcan.PO

 

 

Probabil pentru că n-au aflat de el, încă... 
Comerţul "pe încredere", practicat în ţările nordice.  

Clientul ia marfa, o cântăreşte, trece la aparatul de taxat, care calculează preţul după ce clientul a apăsat butonul corespunzător mărfii (greutatea a transmis-o deja cântarul), iar apoi îşi pune marfa în plasă, scrie Factroom.

 


În continuare, clientul face plata. Pentru asta, are la dispoziţie două vase: în unul plăteşte, din altul ia restul.
În general, marfa este vrac. Pentru cine ia mai mult, există şi varianta preambalată, gata cântărită.
 


După ce a plătit, clientul marchează pe aparatul de taxat valoarea depusă şi restul primit, pentru ca, la sfârşitul zilei, aparatul să-şi facă monetarul.
Varza nu se cântăreşte. Se vinde la bucată.
 


Bonul îl pastrează până ajunge acasă. Vânzătorul are deplină încredere în client, dar autoritatea fiscală îşi rezervă dreptul să verifice pe drum dacă aparatul a încasat şi TVA-ul.
Nu e simplu? Fără vânzător, fără supraveghetor, fără casieră. Şi chiar fără bodyguarzi.
Magazinele de fermier sunt modeste, iar reclamele aproape lipsesc.

 Autoservire 100%.
De curăţenie şi de aranjarea la raft se ocupă patronul personal.
Conservele sunt făcute la fermă, iar ouăle se vând cu cofragul

 

Fermierii nu sunt obligaţi să-şi vândă numai produsele proprii. Pot comercializa şi produsele altora, din aceeaşi zonă, dacă sunt ecologice (exclus fir sintetic).
În zona respectivă, se fac mai mult jucării.
Fermierii pot vinde şi produse preambalate, dar numai ecologice şi fără conservanţi.

 
 


 

 

De aici se ia restul (în Norvegia, monedele subdivizionare sunt găurite; şi la noi erau găurite cele de 25 şi 50 bani până prin anii '30 ).

 


 
   Asemanator , pe o sosea locala ,( tot din tarile nordice ), este pusa o masa cu diverse flori de vanzare …tot autoservire , fara vanzatori , fara paznici ………….

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Top Ad