joi, 5 decembrie 2013

Eurile si tot ce tine de ele part 2


Lista E-urilor nocive:
E-urile, cum au fost codificate pe plan international substantele chimice introduse in alimente, au fost astfel botezate, tocmai pentru a se ascunde cumparatorilor denumirea substantelor obtinute artificial. Sub motivatia "tehnica" de a se folosi o denumire care sa nu fie dependenta de multitudinea limbilor de circulatie internationala, motivul real a fost acela de a nu speria consumatorul, de a nu-l indeparta de rafturile magazinelor care expun produse in ambalaje atractive, dar foarte nocive datorita conservantilor. Astfel a aparut acest inofensiv cod "E".

Iata, grupate, substantele toxice intalnite frecvent in alimente:
- aditivi alimentari care produc cancer: E131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330.


- aditivi alimentari care afecteaza vasele de sange: E250, 251, 252.
- aditivi alimentari care produc boli de piele: E230, 231, 232, 233.
- aditivi alimentari care ataca sistemul nervos: E311, 312
- aditivi alimentari care pot produce tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale s.a.): E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407 (din inghetata).
- distruge vitamina B12: E200.
 

E123 - este interzis in SUA si in fostele state sovietice. Se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza. Este considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi. In aceeasi categorie face parte si E110, care intra in componenta dulciurilor (mai ales a prafurilor de budinca).

E330 - produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica. Se gaseste in aproape toate sucurile din comert.

E102 - este un alt colorant care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci. Are actiune cancerigena si el.
Aceasta lista este extrasa din raportul Oficiului Consumatorilor din Piata Comuna Europeana si a fost intocmita la inceputul anului 2000.
Folositi aceste liste atunci cand faceti cumparaturi si evitati alimentele care contin aditivi alimentari periculosi. Persoanele care deja sufera de anumite afectiuni, cum ar fi cele vasculare, dermatologice etc. vor evita in mod special sa consume orice aliment ce contine aditivi care agraveaza afectiunea de care sufera.


MARGARINA:

Margarina a aparut in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand untul se gasea tot mai greu. O echipa de cercetatori americani a avut atunci ideea sa ia diverse uleiuri vegetale, sa le incalzeasca la 150'C si sa le adauge hidrogen in prezenta unor catalizatori de nichel, ca sa se intareasca. A fost obtinut un produs alb asemanator cu untul ca si consistenta si cu... plasticul ca structura moleculara, adica margarina. Din al Doilea Razboi Mondial pana acum, margarina s-a "imbogatit" cu coloranti, cu vitamine sintetice, mai nou cu aromatizanti artificiali, care o fac sa miroasa a lapte mai tare decat laptele. Aceasta este mica legenda a margarinei - un amestec de grasimi asemanatoare cu cele din alimentele prajite mult timp, greu de transformat de organism in energie. Atunci cand aceste grasimi sunt metabolizate de catre organism, au "darul" sa incurce o multime de procese naturale:

- sunt incorporate in membrana celulelor sistemului imunitar, impiedicand activitatea acestora. Aceasta inseamna sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la cancer. Nutritionistii spun ca nu exista mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decat consumul de margarina si de alimente prajite.
- iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sange, ceea ce inseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator pe ansamblu.
- favorizeaza formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, precum si aparitia celulitei.
- solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizate.


Din fericire, margarina are suficienti substituenti naturali, care nu numai ca o inlocuiesc cu succes, dar si ajuta la eliminarea efectelor sale nefaste.

Inlocuitori naturali ai margarinei

- Untul romanesc in general este mai bun decat cele de import, deoarece este mult mai putin procesat si denaturat.
- Uleiurile obtinute prin presare la rece, de floarea-soarelui, masline, arahide, susa s.a. duc la scaderea colesterolului si curata vasele de sange.


SUPELE CONCENTRATE:

Contin in exces glutamatul de sodiu E621, considerat de speciaIisti dintre cele mai cancerigene substante. Supele se obtin prin deshidratarea supelor si ciorbelor preparate normal, in cantitati industriale, pana rezulta un praf care este ulterior amestecat cu chimicale (coloranti, aromatizanti, conservanti si glutamat de sodiu), dupa care se ambaleaza in vid, sau sub forma de cubulete. Nu va lasati inselati de reclamele de tip "ca la mama acasa" sau de ambalajele atragatoare. Gustul va poate insela caci unele chimicale dau arome mai intense decat cele naturale.

Glutamatul de sodiu (o neuro-toxina) provoaca migrene insuportabile care nu pot fi tratate cu medicamente. Glutamatul se vinde producatorilor sub forma de cristale albe, fara gust, si se combina intotdeauna cu alti aditivi chimici, aromatizanti.

Glutamatul se foloseste si pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor si ciupercilor. Organizatii de profil din UE duc o intensa campanie de interzicere a glutamatului de sodiu.

ZAHARUL

Este, fara indoiala, unul dintre alimentele cele mai studiate si mai contestate de medicina, fie ea clasica ori naturista. Fiind un aliment foarte concentrat, el uzeaza pur si simplu anumite organe, asa cum un combustibil cu cifra octanica prea mare uzeaza un motor. Pentru un organism adaptat de milioane de ani sa se hraneasca cu zaharuri complexe din fructe, miere, cereale si legume, ingerarea unei ciocolate sau a altor dulciuri concentrate este un adevarat soc, care produce dezechilibre in lant:

- zaharul strabate cu usurinta intestinul subtire ajungand in sange, unde provoaca o stare de hiperglicemie;
- aceasta va determina o stare de excitare fizica si nervoasa;
- pancreasul alertat peste masura, secreta mai multa insulina decat normal, ceea ce are ca rezultat scaderea zaharului din sange sub medie, asa incat in scurt timp se instaleaza o stare de hipoglicemie;
- ficatul isi face datoria si transfera o parte din rezervele sale de glucide in sange.


Aceste alternante deregleaza intreg metabolismul si, in timp, obosesc si uzeaza organismul (mai ales pancreasul), epuizand in acelasi timp sistemul nervos.
Organismul uman are o mare capacitate de adaptare, asa incat la cei mai multi dintre noi aceste fenomene sunt suportate o buna perioada de timp, abia intr-un tarziu aparand problemele de sanatate. Faptul ca aceste probleme apar ceva mai tarziu nu inseamna insa ca nu apar sau ca sunt mai putin grave. Iata care sunt principalele tulburari cu care se confrunta consumatorii de zahar:
- pancreasul suprasolicitat se deregleaza pur si simplu, normalizand tot mai greu glicemia, ceea ce duce la diabetul zaharat, cu toate consecintele sale cumplite: de la orbire la tulburari circulatorii majore ori boli cardiace fatale. In Romania se estimeaza ca peste sase sute de mii de oameni sufera, in diferite stadii, de diabet.
- sistemul imunitar este partial inactivat vreme de cateva ore dupa ingerarea zaharului printr-un lant de procese hormonale prea complexe pentru a fi descris aici. Aceasta duce la o expunere periculoasa si inutila la gripa, boli de plamani, infectii urinare si intestinale, rinita, sinuzita etc.
- lipsa de calciu se instaleaza si ea cu timpul, mai ales daca consumul regulat de zahar in diferite forme este insotit si de un stres puternic.
- caria dentara apare la 94% din populatia care consuma produse cu zahar (de sase ori mai mult decat in urma cu 200 de ani, inainte de descoperirea zaharului). Cauza nu este, asa cum se credea acum zece ani, faptul ca zaharul si dulciurile favorizeaza dezvoltarea bacteriilor pe dinti, ci perturbarea unui lant de procese metabolice ale calciului.
- obezitatea se instaleaza frecvent la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce desi zaharul nu este atat de bogat in calorii pe cat se crede, dar are "darul" de a perturba echilibrul hormonal, ceea ce duce la cresterea apetitului si la dezvoltarea in exces a tesutului adipos.
- o serie de alte boli cum ar fi: reumatismul, anemia, astenia, degenerescenta osoasa, cancerul, scleroza multipla, sinuzita si rinita cronica, tulburarile hormonale se agraveaza ca o consecinta a consumului de zahar si se retrag ca prin farmec o data ce am renuntat la el.
Iata de ce va propunem ca in aceasta vara sa renuntati doar pentru o perioada, sa zicem o luna, la zahar, pentru a verifica in practica efectul miraculos al renuntarii la otrava alba, cum "alinta" naturistii occidentali zaharul.


Inlocuitorii naturali ai zaharului

Cel mai potrivit inlocuitor natural al zaharului este mierea de albine, care este nu doar un amestec foarte complex de zaharuri naturale, ci si un produs viu, care contine substante special facute sa ajute organismul sa asimileze fara probleme acest aliment. In perioada de vara, un inlocuitor si mai bunt sunt fructele proaspete, care acum se gasesc din abundenta. Sucurile, salatele de fructe, fructele consumate ca atare sunt o adevarata relaxare pentru organism, ducand la normalizarea glicemiei, la reglarea functiilor pancreasului, la rafinarea gustului, precum si a perceptiilor olfactive. Iarna, fructele uscate: stafidele, smochinele, curmalele, caisele deshidratate etc. sunt un excelent inlocuitor al zaharului. Ele sunt foarte dulci, foarte bogate in zaharuri (aproape 80% din masa lor), dar sunt mult mai usor de suportat de organism fata de zaharul alb.

Antidoturi naturale pentru zahar

Exista anumite plante care au darul de a corecta intr-o buna masura efectele nefaste ale consumului de zahar si de alimente indulcite cu zahar. Cele mai cunoscute si la indemana antidoturi de acest fel sunt:
- tijele si frunzele proaspete de papadie - consumate ca atare sau sub forma de salata.
- frunzele de dud, de afin, de nuc - se ia o lingurita pulbere de planta uscata de patru ori pe zi, la doua ore dupa masa, cu putina apa.
- afinele proaspete si sucul de afine.


GUMA DE MESTECAT

Este aproape de neinteIes cum fabricantii de guma de mestecat, destinata in special copiilor, gasesc necesar sa introduca in ingrediente nu mai putin de sapte - opt tipuri de substante chimice, multe find pe lista celor suspecte sau nocive. Intr-o pastiluta de guma, cat unghia gasim: E 171, E 320, E330, E 420, E 421, E 422, E 950, E 951, E 967 si alte asemenea chimicale. Mestecand regulat guma, va expuneti urmatoarelor afectiuni: colesterol (E 320), boli ale aparatului bucal (E330) si cancer (E 950 si E 951).

BAUTURI

Chiar daca producatorii se lauda, care mai de care, ca produsul lor este natural, in realitate, bauturile lor racoritoare mustesc de aditivi nocivi, cel mai folosit find acidul citric (E 330) sau sarea de lamaie. Aditivii E 123 si E 110, precum si inlocuitoiii de zahar mai sus amintiti produc efectele amintite. Evitati sa beti bauturile cu arome de citrice, acestea fiind dintre cele mai daunatoare. Coborantii folositi, E 102 si E 110, sunt declarati periculosi. Bauturile alcoolice, cum ar fi berea si vinul, sunt saturate de metabisulfit, care da limpezime, dar care ataca aparatul digestiv. La bere, in procesul de pasteurizare sunt folosite substante chimice, care provoaca migrene. Din punct de vedere al aditivilor alimentari, tariile (votca, whisky etc.) nu prezinta pericol, intrucat chiar alcoolul este un bun conservant, dar feriti-va de lichioruri, in care se adauga coloranti: E 102, E 110 etc.

GEMURI, DULCETURI si alte dulciuri:

Nici aici nu va lasati inselati de pretentia unora dintre producatori care aplica eticheta "produs natural". Minciuna e dovedita chiar de eticheta unde, la ingrediente, apare mentionat "acid citric", nelipsit din nici un borcan de gem sau dulceata. De asemenea, evitati bomboanele intens colorate si in general tot ce contine coloranti.

MEZELURI:

Nu mai este nici un secret ca in toate mezelurile de pe piata interna, circa 40% din compozitie este constituita din produsi obtinuti artificial. Pe eticheta fiecarui sortiment de mezel veti gasi nenumarati aditivi alimentari, mult, inclusi pe lista de mai sus. Grasimile cu care sunt "imbogatite" mezelurile sunt obtinute prin aceleasi metode ca margarina. Toate aceste produse se conserva cu acelasi glutamat de sodiu. Totodata se adauga si alte substante suspecte: nitrati si nitriti. De ce nu se mai prepara mezelurile dupa retetele traditionale, de casa? Pentru ca se urmareste castigul, prin marirea cantitatii cu tot soiul de chimicale.

Margarina, cel mai nociv aliment. Lista E-urilor extrem de periculoase



Margarina, un aliment extrem de folosit in alimentatie este obtinut in totalitate din compusi sintetici, dar cum Romania este tara tuturor posibilitatilor (am detronat SUA incepand cu ’89), gasim pe piata de bunuri alimentare si nu numai, tot felul de produse interzise in Uniunea Europeana.



Lista „E”-urilor considerate de specialistii oncologi drept extrem de periculoase:
- Adaosuri suspecte: E 125, E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477
- Adaosuri periculoase: E 102, E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda tiroida)
- Adaosuri toxice:
- produc boli intestinale: E 220, E 221, E 222, E 223, E 224
- afecteaza tubul digestiv: E 338, E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466
- produc boli de piele: E 230, E 231, E 232, E 233
- suprima din organism vitamina B12: E 200
- cresc colesterolul: E 320, E 321 (antioxidanti din margarina)
- ataca sistemul nervos: E 311, E 312
- produc boli ale aparatului bucal: E 330 (acidul citric sau sarea de lamaie – cel mai periculos adaos cancerigen)
- Adaosuri cancerigene E 123, E 131, E 142, E 211 (foarte nociv), E 213, E 214, E 215, E 217, E 230, E 631 (glutamatul de sodiu)
- E 122 (azorubina).
Este un colorant rosu, obtinut din gudron, care se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Este interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia, insa este permis in Romania.
- E 155 (brun HT). Este utilizat la ciocolata si prajituri. Poate produce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice. Se cunoaste, de asemenea, ca poate produce o accentuata sensibilitate dermica. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia, dar este permis in Romania.
- E 123 (anaranthul). Este obtinut din planta cu acelasi nume. Este folosit in amestecuri pentru prajituri, umpluturi cu aroma de fructe, cristale pentru jeleuri. Poate provoca astm si hiperaciditate. In testele pe animale a provocat afectiuni la nasterea puilor sau chiar moartea.
- E 132 (indigotina). Este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti. Poate provoca greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice.


- E 210 (acidul benzoic). Se adauga la bauturi alcoolice, produse de brutarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, in special la persoanele dependente de medicatie, si poate reactiona provocand hiperaciditate la copii. In urma testarii pe animale de laborator a fost asociat cu cancerul.
- E 211 (benzonatul de sodiu). Este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba. Bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzonat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml). Se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri si este, de asemenea, prezent in multe medicamente. Se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul.
 


- E 250 (nitritul de sodiu). Este utilizat in stabilizarea culorii rosietice a carnii preparate industrial (fara nitrit, „hot-dog” si „bacon” ar avea culoarea gri inchis) si da o aroma caracteristica. Adaugarea de nitriti in alimente poate duce la formarea de cantitati mici de substante cu potential cancerigen, in special in bacon. Companiile care proceseaza carnea adauga, acum, pe langa nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a impiedica formarea de nitrozamine. Industria carnii justifica utilizarea nitritilor pentru afectul lor inhibitor asupra dezvoltarii bacteriilor producatoare de toxina botulinica.
- E 312 (galat de dodecil). Se foloseste pentru a preveni rancezirea alimentelor grase. Poate provoca iritatie gastrica sau cutanata. Nu este permis in alimente pentru sugari si copii mici, deoarece provoaca tulburari hematologice. Este asociat, de asemenea, cu tulburari nervoase. Se foloseste in uleiuri, margarina, untura, sosuri de plante.
- E 420 (sorbitol si sirop sorbitola). Este un indulcitor artificial si umectant care se obtine din glucoza. Se foloseste in dulciuri, fructe uscate, hrana saraca in calorii, siropuri farmaceutice si este printre primii sapte conservanti utilizati la produsele cosmetice. Provoaca tulburari gastrice.
- E 555 (silicatul de aluminiu si potasiu). Este folosit in sare, lapte praf si faina. Se cunoaste ca aluminiul este cauza unor probleme placentare in timpul sarcinii si ca este asociat cu boala Alzheimer.
- E 952 (ciclamat). Este un indulcitor artificial care poate produce migrene si alte reactii adverse. In urma testelor efectuate in laborator s-a demonstrat ca poate fi cancerigen. Este interzis in SUA (inca din 1970) si Anglia din cauza potentialului cancerigen. Este permis in Romania.
- care produc cancer: E131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330.
- care afecteaza vasele de sange: E250, 251, 252.
- care produc boli de piele: E230, 231, 232, 233.
- care ataca sistemul nervos: E311, 312
- care pot produc tulburari digestive: E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407 (din inghetata).
- care distruge vitamina B12: E200.
Folositi informatiile atunci cand faceti cumparaturi si evitati alimentele care contin aditivi alimentari periculosi.
Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale se afla pe locul al III-lea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie. Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce in organismul uman un bombardament asupra organelor interne, care provoaca distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-i impotriva propriului organism), precum si o serie de tumori maligne si benigne.


Adrese utile:


Articol introdus de: Cristian Chelaru


E-urile ameninta sanatatea


In Romania nu exista aparate care sa controleze calitatea aditivilor din alimente

Societatea este intr-o continua evolutie. Tehnologia este prezenta in aproape toate mediile. Produsele alimentare sunt si ele obtinute astazi cu ajutorul celor mai noi procedee. Supraproductia si oferta foarte variata ii obliga pe producatori sa faca tot ceea ce este posibil pentru ca alimentul lor sa aiba succes. Astfel, produsele sunt conservate pe perioade lungi, se introduc culori cat mai atractive, vitamine produse pe cale artificiala, etc. Conservantii, aromele, colorantii - intr-un cuvant aditivii - sunt indicati pe ambalaj cu litera E urmat de un numar format din trei cifre sau patru cifre. Majoritatea cumparatorilor nu cunosc semnificatia acestui cod. Unele dintre aceste substante sunt nocive, toxice, chiar cancerigene. Oamenii de stiinta afirma ca, in cantitati mici, consumul lor nu constituie un pericol pentru organism. Totusi, pentru a preveni eventualele pericole, Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana au interzis o mare parte din E-uri. In Romania, laboratoarele nu pot detecta toti aditivii ce sunt introdusi in alimente, iar de multe ori produsul este introdus pe piata doar prin datele furnizate de producator. Exista astfel riscul de a nu se respecta cantitatea adaosurilor sintetice conform reglementarilor legale.


Ce sunt E-urile?


Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se intelege orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva, prin a carei adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare a unor asemenea produse alimentare, devine o componenta a acestor produse alimentare. E-urile sunt acei aditivi adaugati in alimente cu rol de indulcitori, coloranti, emulgatori, conservanti. Multi dintre acestia erau folositi si inainte de 1989. Alinierea la normele Uniunii Europene a presupus folosirea codurilor de tip E pentru aditivii alimentari.

Numeroase organisme internationale de sanatate au tras insa serioase semnale de alarma cu privire la aceste adaosuri sintetice, declarandu-le toxice. Folosirea lor indelungata sau improprie poate duce, in timp, la formarea unor afectiuni grave care nu mai pot fi tratate. Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al treilea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie. In Romania numarul bolnavilor de cancer se afla intr-o continua crestere si se estimeaza ca aceasta afectiune va deveni in scurt timp boala Mileniului III impotriva careia nu exista inca premizele ca se va descoperi un antidot.


Alimentele-otrava


Consumul indelungat de alimente, care au in compozitie aditivi obtinuti pe cale sintetica, supune organismul la un adevarat bombardament chimic care afecteaza organele interne si deregleaza profund armonia proceselor fiziologice din corp. In cazurile nefericite rezultatul acestor procese este distrugerea iremediabila a sistemului imunitar si aparitia unor tumori maligne sau benigne. Studiile de specialitate arata ca sunt cateva produse a caror folosire indelungata favorizeaza crearea unui astfel de dezechilibru in organism. Folosirea lor intamplatoare, pentru o perioada limitata de timp nu are efect daunator la nivel fizic. Pe Internet sunt site-uri care vorbesc despre nocivitatea acestor produse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Top Ad