Supa de telina si cartofi
Ingrediente:
400 gr. telina, 500 gr. cartofi, 50 gr. margarina, 1 pahar smintina, 250 gr. brinza telemea, sare, piper, patrunjel
400 gr. telina, 500 gr. cartofi, 50 gr. margarina, 1 pahar smintina, 250 gr. brinza telemea, sare, piper, patrunjel
Mod de preparare
Se taie cartofii si telina in cubulete mici, se pun intr-o cratita cu margarina topita. Dupa ce s-au aurit, se toarna apa calda atit cit sa le acopere si se lasa sa fiarba inabusit citeva clocote. Se mai adauga apa fiarta in care s-a batut smintina, sarea, piperul si felii subtiri de brinza.
Mod de servire
Se presara patrunjel tocat si se serveste foarte feirbinte
Se taie cartofii si telina in cubulete mici, se pun intr-o cratita cu margarina topita. Dupa ce s-au aurit, se toarna apa calda atit cit sa le acopere si se lasa sa fiarba inabusit citeva clocote. Se mai adauga apa fiarta in care s-a batut smintina, sarea, piperul si felii subtiri de brinza.
Mod de servire
Se presara patrunjel tocat si se serveste foarte feirbinte
Rulada cu varza rosie
Ingrediente:
1 buc. varza rosie, sare, otet, 3 oua, piper, mustar
1 buc. varza rosie, sare, otet, 3 oua, piper, mustar
Mod de preparare
Se curata varza si se stropeste fiecare frunza cu apa sarata, in care s-a diluat putin otet. Se da prin masina de tocat salamul, apoi se amesteca tocatura cu oul, piinea muiata in apa si bine stoarsa, sarea, piperul si mustarul. Se pune putina umplutura pe fiecare foaie de varza, se ruleaza si se prinde cu o scobitoare. Intr-o cratita in care s-a topit margarina se pun la prajit bucatelele de slanina, 2-3 minute. Ruladele se aseaza intr-o cratita, se adauga putina sare calda si se lasa sa fiarba inabusit.
Mod de servire
Cind se servesc se toarna peste ele bucatele de slanina prajita
Se curata varza si se stropeste fiecare frunza cu apa sarata, in care s-a diluat putin otet. Se da prin masina de tocat salamul, apoi se amesteca tocatura cu oul, piinea muiata in apa si bine stoarsa, sarea, piperul si mustarul. Se pune putina umplutura pe fiecare foaie de varza, se ruleaza si se prinde cu o scobitoare. Intr-o cratita in care s-a topit margarina se pun la prajit bucatelele de slanina, 2-3 minute. Ruladele se aseaza intr-o cratita, se adauga putina sare calda si se lasa sa fiarba inabusit.
Mod de servire
Cind se servesc se toarna peste ele bucatele de slanina prajita
Cartofi
"Harz"
Ingrediente:
8 buc. cartofi mijlocii, rosii, patrunjel, sare, boia, 2 buc. ceapa, 4 oua
8 buc. cartofi mijlocii, rosii, patrunjel, sare, boia, 2 buc. ceapa, 4 oua
Mod de preparare
Se face un piure de cartofi care se amesteca repede cu ceapa tocata fin, sarea, boiaua dulce. Intr-o tigaie cu untura topita se aseaza aceasta compozitie in care se fac cu lingura 4-5 adincituri. In acestea se vor sparge ouale. Se pune tigaia in cuptorul incins. Cind albusul s-a coagulat, se aranjeaza intre oua citeva felii de rosii.
Mod de servire
Tigaia se mai lasa in cuptor pentru citeva minute, apoi se presuara patrunjel tocat si se serveste imediat
Se face un piure de cartofi care se amesteca repede cu ceapa tocata fin, sarea, boiaua dulce. Intr-o tigaie cu untura topita se aseaza aceasta compozitie in care se fac cu lingura 4-5 adincituri. In acestea se vor sparge ouale. Se pune tigaia in cuptorul incins. Cind albusul s-a coagulat, se aranjeaza intre oua citeva felii de rosii.
Mod de servire
Tigaia se mai lasa in cuptor pentru citeva minute, apoi se presuara patrunjel tocat si se serveste imediat
Salata berlineza
Ingrediente:
carne de vita fiarta, cartofi fierti, 2 cepe taiate marunt, castraveti acri taiati cuburi, ardei gras taiat cuburi; pentru sos: maioneza, ketchup, mustar, boia,sare, piper; pentru decor se folosescfrunze de salata verde si frunze de patrunjel
carne de vita fiarta, cartofi fierti, 2 cepe taiate marunt, castraveti acri taiati cuburi, ardei gras taiat cuburi; pentru sos: maioneza, ketchup, mustar, boia,sare, piper; pentru decor se folosesc
Mod de preparare
Carnea fiarta se amesteca cu cartofii fierti taiati cuburi, cu ceapa taiata marunt, astravetii acri si ardeii, de asemenea taiati cuburi. Se toarna deasupra sosul format din: maioneza amestecata cu ketchup, boia, sare, piper.
Mod de servire
Se decoreaza cu oua fierte,frunze
de patrunjel si salata verde
Carnea fiarta se amesteca cu cartofii fierti taiati cuburi, cu ceapa taiata marunt, astravetii acri si ardeii, de asemenea taiati cuburi. Se toarna deasupra sosul format din: maioneza amestecata cu ketchup, boia, sare, piper.
Mod de servire
Se decoreaza cu oua fierte,
Cornulete de post
Ingrediente:
Coca: 200 gr. margarina, 100 gr. nuca tocata marunt, 100 gr. zahar tos, un pliculet zahar vanilat, 300 gr. faina. Pentru pudrat: 150-200 gr. zahar pudra si 3 pliculete zahar vanilat
Coca: 200 gr. margarina, 100 gr. nuca tocata marunt, 100 gr. zahar tos, un pliculet zahar vanilat, 300 gr. faina. Pentru pudrat: 150-200 gr. zahar pudra si 3 pliculete zahar vanilat
Mod de preparare
Se amesteca bine toate ingredientele, incorporind margarina rece taiata bucatele. Se da 10 min la frigider, timp in care se da drumul la aragaz, combinind zaharul pentru pudrat (intr-un castron) si se pregateste tava pentru copt: o ungi cu ulei si o "pudrezi" cu faina. Se formeaza suluri de grosimea degetului mic si se taie din 4 in 4 cm, adunind putin capetele fiecarui bastonas; astfel au luat forma de cornulet. In cuptorul deja incins, dat din acest moment la moderat, se introduce tava in care se asaza, cu putina distanta intre ele, cornuletele, pentru ~10 min. Intr-un castron mare in care s-a pus zaharul pentru pudrat, se tavalesc cu grija, fierbinti, caci sunt f. fragede.
Mod de servire
In loc de nuca tocata se poate intrebuinta :1/2 din cantitate nuca de cocos + 1/2 alune tacate, sau un gust deosebit va fi dat de migdale razuite.
Se amesteca bine toate ingredientele, incorporind margarina rece taiata bucatele. Se da 10 min la frigider, timp in care se da drumul la aragaz, combinind zaharul pentru pudrat (intr-un castron) si se pregateste tava pentru copt: o ungi cu ulei si o "pudrezi" cu faina. Se formeaza suluri de grosimea degetului mic si se taie din 4 in 4 cm, adunind putin capetele fiecarui bastonas; astfel au luat forma de cornulet. In cuptorul deja incins, dat din acest moment la moderat, se introduce tava in care se asaza, cu putina distanta intre ele, cornuletele, pentru ~10 min. Intr-un castron mare in care s-a pus zaharul pentru pudrat, se tavalesc cu grija, fierbinti, caci sunt f. fragede.
Mod de servire
In loc de nuca tocata se poate intrebuinta :1/2 din cantitate nuca de cocos + 1/2 alune tacate, sau un gust deosebit va fi dat de migdale razuite.
Friptura de vitel
Ingrediente:
800 gr. carne de vitel (muschi), 3-4 catei de usturoi,frunze de marar, un
castravete murat, slanina, condiment (piper, nucsoara..), sare, un pahar de vin
alb, 2-3 linguri de faina
800 gr. carne de vitel (muschi), 3-4 catei de usturoi,
Mod de preparare
Daca muschiul este prea mare in grosime se taie in doua, dar sa ramana unite cele doua jumatati. Se cresteaza, iar in aceste creste se pun bucatele mici de slanina si usturoiul taiat feliute. Castravetele se taie felii si se asaza pe muschi, impreuna cu mararul taiat marunt. Se condimenteza si apoi se ruleaza astfel carnea. Se leaga bine cu ata alba si se prajeste pe toate partile. Dupa ce s-a prajit, se curata cratita si se pune la fiert mai apoi in vin. Dupa ce s-a fiert se scoate carnea pe platou iar in vin se face sos din faina.
Mod de servire
Se serveste cu piure de cartofi si eventual legume fierte pentru aspect, presarate peste cartofi
Daca muschiul este prea mare in grosime se taie in doua, dar sa ramana unite cele doua jumatati. Se cresteaza, iar in aceste creste se pun bucatele mici de slanina si usturoiul taiat feliute. Castravetele se taie felii si se asaza pe muschi, impreuna cu mararul taiat marunt. Se condimenteza si apoi se ruleaza astfel carnea. Se leaga bine cu ata alba si se prajeste pe toate partile. Dupa ce s-a prajit, se curata cratita si se pune la fiert mai apoi in vin. Dupa ce s-a fiert se scoate carnea pe platou iar in vin se face sos din faina.
Mod de servire
Se serveste cu piure de cartofi si eventual legume fierte pentru aspect, presarate peste cartofi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu