marți, 3 decembrie 2013

Retete gustoase din Egipt



File arabesc

Ingrediente:
1 kg. file pui, 1/4 kg. cascaval, 200 gr masline, pesmet

Mod de preparare

Se iau de pe pieptul de pasare bucatile de carne taiate in lungime, fleici, si se introduce in interiorul fiecarei fleici putin cascaval si masline, taiate bucati, dupa care se ruleaza inr-o hirte silver (folie de aluminiu). Se pun fleicile, invelite, in apa care clocoteste, timp de 15 minute, dupa care se scot si se lasa sa se raceasca timp de 10 minute. Se dau prin ou batut, prin pesmet uscat si se pun in ulei la prajit.

Mod de servire

Se serveste cu cartofi prajiti.


 

                                    Supa cu cus cus

Ingrediente:
paste cus-cus, 2 l supa de pui sau vita, 1 lingura de unt, sare, piper

Mod de preparare
Se topeste untul intr-o oala, se adauga cus-cus, si se amesteca pina se inrosesc usor. Se adauga supa fierbinte si se lasa sa fiarba 15 minute la foc potrivit. Se mai lasa 10 minute, acoperita cu un capac. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

Mod de servire

Se serveste in cesti de supa, fierbinte.

 

                                    Fatteh cu pui

Ingrediente:
piept de pui bucatele, piine arabeasca (lipie), tahina (ulei de susan), 500 gr. iaurt, usturoi(praf), boia de ardei iute, condimente pt. pui, lamiie, 2-3 linguri ulei de masline

Mod de preparare
Bucatelele de pui se fierb in apa cu condimente (piper, foi de dafin, boia, curry), intre timp piinea se rupe bucatele mici si se prajeste foarte putin in ulei. Pentru sos: se amesteca iaurtul cu 2-3 linguri de tahina (ulei de susan)(se gaseste in supermarketurile cu specific arabesc), cu praf de usturoi si lamiie dupa gust. Se asaza piinea prajita pe un platou, peste ea se pune puiul si peste pui se aseaza sosul. Se prajesc 2 linguri de boia de ardei in uleiul de masline citeva secunde si apoi se toarna peste compozitia din platou

 

                                    Orez fiert dupa reteta egipteana

Ingrediente:
255 gr. orez, 6 dl apa, 2 lingurite Vegeta, 25 gr unt sau margarina

Mod de preparare
Se fierbe apa cu Vegeta. Se spala orezul si se lasa sa se scurga bine. Se incinge untul/ margarina intr-o cratita si pune 1/5 din orez. Se amesteca pina se rumeneste usor. Se pune restul de orez si se amesteca cam 1 minut. Se toarna apa cu vegeta.
Se pune capacul. Se lasa sa fiarba fara sa se amestece cam 12 minute. Orezul trebuie sa fie uscat si stralucitor.

                                   

Sos de mango

Ingrediente:
1 mango, 2 ardei iuti

Mod de preparare
Se curata un mango si se toaca. Se toaca 2 ardei iuti. Se amesteca si se pune sare dupa gust.

Mod de servire

Se serveste cu orez salbatic si pui.

 

                                    Makluba

Ingrediente:
carne de pui, cartofi, vinete, conopida, orez, ceapa

Mod de preparare
Se pune la fiert carnea de pui si cind apa incepe sa fiarba se taie o ceapa solzi si se pune in oala; se lasa sa fiarba pina puiul este moale. Separat se taie cartofii rondele la fel si vinetele si impreuna cu conopida desfacuta in bucati se prajeste bine in ulei. Cind sint toate gata, se ia o oala mai mare in care se pune in ordinea urmatoare: pe fundul oalei se pun cartofii, apoi carnea, un strat de orez, conopida si vinetele, iar orez. La urma se ia zeama in care a fiert puiul si se condimenteaza apoi se adauga peste ingrediente in oala, sa le acopere. Cind este fiert orezul si nu mai este apa se stinge focul.

 

Mod de servire
Se serveste calda, cu iaurt si salata.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Top Ad