marți, 3 decembrie 2013

Retete gustoase din Franta



Supa cu usturoi

Ingrediente:
24 catei usturoi, 10 felii subtiri piine neagra, 100 gr. brinza telemea, 2 linguri ulei de masline, cimbru, cuisoare, sare, piper

Mod de preparare
Se fierb in 2 litri de apa timp de 20 minute usturoiul, o crenguta de cimbru, cuisoarele, o lingurita de sare si un praf de piper. Feliile subtiri de piine se taie in patratele mici, se acopera cu brinza rasa si cu uleiul de masline si se lasa intr-o tava in cuptor, citeva minute, pina se topeste brinza. Se asaza apoi in castronul cu supa si se toarna peste ele supa strecurata.


Mod de servire

Se serveste calda

 

                             Supa cu specific francez

Ingrediente:
150 gr. piine, 70 gr. zahar pudra, 1 l lapte, 1 ou

Mod de preparare
Piinea se taie in cubulete mici care se pudreaza cu zahar si se prajesc intr-o tigaie. Se pun apoi intr-un castron si se toarna peste ele, intii oul batut cu putin lapte si restul de lapte firbinte.

Mod de servire

Se serveste imediat

 

                             Oua "a la gasconne"

Ingrediente:
8 oua, 4 buc. vinete, 2 cesti sos de rosii picant, 4 felii kaiser, 4 linguri ulei, sare, piper, patrunjel

Mod de preparare
Vinetele se curata de coaja si se taie in forma de rondele. Se sareaza si se lasa sa se scurga.
Dupa ce si-au lasat apa, se sterg cu un servetel si se prajesc in ulei. Costita se taie in bucatele si se prajeste separat. Ouale se vor face jumari. Pe un platou incalzit, se aranjeaza feliile de vinete, jumarile si costita. Se toarna sosul de rosii si se presara patrunjel tocat.

 

                            

 

 

Zacusca frantuzeasca

 

Ingrediente:1 kg. rosii, 200 gr.ceapa, 2 mere mari, 1 ardei gras (sau kapia), 1 pahar otet (de 3 grade), zeama de la 2 lamii, 1 lingurita sare, 100 gr. zahar, 1 lingurita boabe enibahar, 1 foaie dafin maruntita

Mod de preparare: Merele si rosiile se dau prin razatoare, ceapa se toaca marunt si se adauga restul ingredientelor. Se fierbe o ora si jumatate (pina scade). Se pune la borcan si se leaga a doua zi.

 

                             Aluat frantuzesc

Ingrediente:
500 gr. de faina, 400 gr. unt proaspat, 1/2 lamiie, 1/2 pahar apa, 1/2 lingurita sare

Mod de preparare
Se cerne faina si se imparte in doua parti egale. Una din parti se amesteca pe scindura de aluat cu unt si se intinde cu vergeaua in forma de patrat, avind grosimea de 1 1/2 - 2 cm. Aluatul obtinut se pune pe o farfurie si se da la rece. In cealalta parte se toarna 1/2 pahar apa se stoarce zeama de lamiie (sau sare de lamiie dizolvata in putina apa) si se adauga sare. Se framinta, se aduna in forma de minge, se acopera cu un servet si se lasa sa se odihneasca 20-30 minute. Apoi, se intinde cu vergeaua in asa fel ca sa se obtina o fisie de doua ori mai lata si ceva mai lunga decit bucata de aluat cu unt care a fost pusa pe farfurie, la rece. Aluatul preparat cu unt se pune in mijlocul aluatului intins, se intorc marginile si se impatureste. In felul acesta aluatul cu unt se va gasi ca intr-un plic. Se presara masa cu faina si se intinde aluatul (plicul) cu vergeaua intr-o fisie lata de 20-25 cm si groasa de aprox. 1 cm. Aluatul se impatureste cu grija in patru, se aseaza pe o tava si se lasa 30-40 minute la rece. Dupa ce s-a racit, aluatul se intinde din nou, se impatureste la fel in patru si se tine la rece. Aceeasi operatie se repeta si a treia oara. Dupa aceea, aluatul se intinde si se prepara din el pateuri, buseuri si altele. Resturile de aluat ramase de la prepararea pateurilor se aduna intr-o minge fara sa se framinte, iar dupa ce se tine citva timp la rece, aluatul se intinde si se fac din el pateuri, cosulete etc.

 

                             Aluat frantuzesc pripit

Ingrediente:
500 gr. de faina, 300 gr. unt proaspat sau margarina, 1 ou, 4/5 pahar de apa, 1/2 lingurita sare, 1 lingurita zeama de lamiie sau otet

Mod de preparare
Pe scindura de aluat se cerne faina, se pune peste ea unt rece taiat in prealabil in bucatele mici si se toaca marunt cu cutitul. Dupa aceea, in faina amestecata cu unt se face o adincitura in care se toarna apa putin sarata, se adauga un ou, zeama de lamiie sau otet si se framinta. Se aduna aluatul in forma de minge, se acopera cu un servet si se da 30-40 minute la rece. Dupa aceea, se intinde si se intrebuinteaza pentru brinzoaice, pateuri, prajituri de casa.

                             Supa frantuzeasca

Ingrediente:
2-3 fire praz, 2-3 linguri ulei, 2-3 buc. cartofi, 2 pahare lapte, patrunjel verde tocat, 100 gr. Cascaval

Mod de preparare
Se curata prazul, se spala, se taie marunt, apoi se inabusa in ulei 2-3 minute. Se stinge cu ½ l lapte. Se adauga sare, cartofi cruzi, rasi pe razatoarea mica, laptele.
Se fierb 10-15 minute, se pune verdeata tocata.

Mod de servire
Se serveste rece, cu cascaval ras deasupra

 

                             Rasol Lionez

Ingrediente:
500 gr. carne pentru rasol, 3-4 cepe, 4 linguri unt, sare, piper, putin otet, patrunjel verde tocat

Mod de preparare
Se taie marunt ceapa si se pune intr-o cratita impreuna cu cele 4 linguri de unt. Cind ceapa a inceput sa se rumeneasca se adauga rasolul taiat bucatele, se pune sare si piper si se lasa 10 minute la foc domol.

Mod de servire

Cind se serveste la masa se toarna deasupra putin otet si se presara cu patrunjel tocat

 

                             Oua frantuzesti

Ingrediente:
10 oua, 0,5 l ulei, 100 gr. mustar, 3 castraveti in otet, 100 gr. smintina, sare, piper

Mod de preparare
9 oua se fierb tari si se taie pe lungime in jumatati. Barcutele obtinute se asaza cu interiorul oului in sus pe un platou intins si putin adinc.
Dintr-un galbenus fiert, unul crud si ulei se face maioneza. Castravetii se taie cubulete mici si se toarna peste maioneza impreuna cu mustarul si smantana. Se potriveste de sare si piper. Se mai poate adauga si cascaval ras, dar nu este obligatoriu. Pe oua se presara putina sare si putin piper dupa care se toarna sosul obtinut din ingredientele de mai sus. Se poate orna cu verdeata, dupa gust.

Mod de servire

Se servesc reci ca aperitive si inlocuiesc ouale umplute

 

                             Icre negre frantuzesti

Ingrediente:
1 conserva icre negre, 2 buc avocado, 1 lamiie

Mod de preparare
Se curata fructul de avocado de coaja, ca si cartoful. Se sectioneaza fructul pe lung, pe jumate si se elimina samburele din mijloc. Se taie felii de-a lungul (circa 1 cm grosime). Scobitura rezultata din scoaterea simburelui se umple cu icrele negre.

Mod de servire

Se pune pe o farfurie si se orneaza cu jumatati de felii de lamiie

 

                             Cartofi frantuzesti la cuptor

 

Ingrediente: cartofi, smintina, oua fierte, cascaval

Mod de preparare: Se fierb cartofii si se taie rondele. Se asaza apoi in straturi, un strat de cartofi, unul de smantana, unul de oua fierte. Stratul de sus trebuie sa fie de cartofi si se toarna smintina deasupra. Dupa preferinta, la fiecare strat se poate adauga cascaval. Se pune la cuptor pina se rumeneste.
Mod de servire: Aceasta mincare este mai buna fierbinte, dar poate fi mincata si rece.

 

 

                             Salata de ton cu andive

Ingrediente:
1 cutie ton, 1 cutie boabe de poumb, 1,2 andive, zeama de lamiie, maioneza (optional)

Mod de preparare
Intr-un castron se amesteca andivele spalate si taiate, porumbul scurs si conserva de ton cu tot cu ulei, pentru a se evita maioneza, daca se doreste.
Se adauga zeama da lamiie.

 

                             Friptura de vitel in lapte

Ingrediente:
o bucata de muschi de vitel, legat in rulou, fara slanina, 1 litru de lapte, 1 fir de cimbru, 5 catei de usturoi, 1 lingura de whisky, 1 fir de telina verde, sare, piper boabe

Mod de preparare
Se incinge cuptorul la termostat 7 (210°). Se dispune bucata de carne intr-o cratita, se adauga cimbrul, usturoiul cu foaie, telina, whisky, sare, piperul in boabe si se acopera cu lapte. Se pune capac si se lasa in cuptor timp de 1 h 30.
Mod de servire
Se taie friptura in felii. Se filtreaza sosul (onctuos si parfumat). Ca garnitura: orez sau legume (cartofi sau fasole verde).

 

                             Andive nature

Ingrediente:
1 kg andive, zeama de la o lamiie, patru linguri de ulei, o lingura de sare

Mod de preparare
Se curata andivele de foile ingalbenite, se taie cotorul. Se oparesc 10 minute in apa clocotita nesarata. Se varsa in strecuratoare si se scurg bine. Se pun la fiert in alta apa clocotita, in care s-a adaugat sarea, zeama de lamiie si uleiul. Se acopera si se lasa sa fiarba 30 de minute. Se varsa in strecuratoare, se scurg bine.
Mod de servire
Se servesc ca garnitura la friptura.

 

                             Potage parmentier

Ingrediente:
3 fire de praz (numai partea alba), 1/2 kg. cartofi, 2 linguri de unt, 2 linguri de smintina, 1,5 l apa, sare, piper, patrunjel

Mod de preparare
Se pune untul la topit intr-o oala, se adauga prazul tocat, se lasa sa se inmoaie fara sa se ingalbeneasca. Se adauga cartofii curatati si taiati cuburi. Se acopera cu apa si se lasa sa fiarba bine. Se mixeaza cu smintina, sare, piper. Se pun in supiera si se orneaza cu patrunjel tocat.
Alte variante: se inlocuieste apa cu zeama de pui, se adauga telina, se adauga ceapa etc
Mod de servire
Se serveste cu crutoane de piine rumenite in unt

 

                            

 

 

                            

 

Cartofi frantuzesti

 

Ingrediente: 2 kg cartofi cruzi, 100 g unt, 200 g schweitzer ras,1 catel de usturoi, 0,5 l lapte,200 g smintina, 2 oua (facultativ), sare, piper, nucsoara

Mod de preparare: Se spala bine cartofii si se usuca intr-un stergar. Se curata cartofii si se taie felii subtiri (care nu se mai spala). Se amesteca laptele cu smintina, se incalzeste (nu se fierbe!) Intr-un castron se amesteca feliile de cartofi cu schweitzer-ul ras, laptele si smintina calde, (ouale batute) si sare, piper, putina nucsoara rasa. Se freaca bine un vas de Ena cu catelul de usturoi, apoi cu unt. Se varsa compozitia in vas, se presara cu bucati de unt, apoi cu schweitzer ras. Se da la cuptor fierbinte, apoi se scade temperatura si se coace 40-50 min. (se incearca cu furculita). Daca se rumeneste prematur, se acopera cu foaie de aluminiu.

 

                             Boeuf Bourguignon

 

Ingrediente: 1,250 kg pulpa de vita, 250 g costita (de preferinta neafumata, doar tinuta la saramura), 20 capatini de arpagic, 1 lingura de untura, 1 sticla de vin rosu (sec), 2 linguri de faina, o ramurica de cimbru, o foaie de dafin, sare, piper, nucsoara

Mod de preparare: Intr-o cratita se prajeste la foc mic costita taiata in feliute si arpagicul curatat, fara a se aduga alt corp gras. Cind incep sa se rumeneasca, se scot cu spumiera. Se adauga untura. Cind se topeste, se pune carnea taiata in cuburi mari (3-4 cm) si se rumeneste la foc mic. Se presara cu faina, se amesteca pina incepe faina traga spre culoarea roscata. Se toarna vinul si se completeaza cu apa, atita doar cit sa acopere carnea. Se adauga sare si piper dupa gust si se rade un strop de nucsoara deasupra. Se adauga cimbrul si foaia de dafin. Se mareste focul la maxim, pina incepe sa clocoteasca. In acel moment se scade focul la minim, se adauga feliutele de costita, se acopera si se lasa sa fiarba incet 1h30. Se adauga arpagicul si se mai lasa 30 min.
Nota : Calitatea mincarii depinde de calitatea vinului, care trebuie sa fie sec, tare si nu prea parfumat.
Mod de servire: Se serveste cu cartofi natur sau prajiti. In momentul servirii se poate presara cu patrunjel tocat fin.

 

                             Coq au vin

 

Ingrediente: 1 cocos de cel putin 2 kg, 180 gr. costita (de preferinta nu afumata, ci in saramura), 20 de capatini de arpagic, 4 echalote (se poate inlocui cu arpagic tocat), 2 linguri de unt, 3 linguri de faina, 1 paharel de cognac, 1 sticla de vin rosu, 200 g ciuperci (cele mai bune sint zbirciogii, dar se face si cu alte soiuri), 1 catel de usturoi, 1 lingurita de zahar, o ramurica de cimbru, o foaie de dafin, sare, piper, nucsoara patrunjel

Mod de preparare: Se taie cocosul in bucati. Se taie costita in feliute care se prajesc intr-o cratita, fara alt corp gras la foc mic, impreuna cu arpagigul. Cind s-au rumenit, se scot cu o spumiera si se pun bucatile de cocosh. Se lasa sa se rumeneasca la foc mic. Se stropeste cu cognac si se flambeaza. Se adauga echalotele, cimbrul, foaia de dafin, usturoiul si ciupercile. Se acopera si se lasa la foc mic 20 min. In acest timp, se pune costita in alta cratita se reincalzeste si se inmoaie cu trei sferturi din sticla de vin. Daca folositi costita afumata, opariti-o 2 min. Se mareste focul, iar cind vinul da in clocot, se varsa peste cocos. Se adauga vin pina se acopera bucatile de carne. Se adauga sare, piper, zahar, nucsoara. Se adauga arpagicul, se acopera din nou si se lasa 30 min la foc mic. Ïn acest timp se malaxeaza untul cu faina. Se da cratita la o parte si se adauga untul, se amesteca, se repune pe foc si se mai da un clocot.
Mod de servire: Se presara cu patrunjel tocat. Se serveste acompaniat de cartofi fierti sau prajiti inabusit. Mincarea e mai buna a doua zi, reincalzita.

 

                             Carpaccio de saumon

 

Ingrediente: 1 somon de 2-3 kg, de preferinta salbatic, 1 pahar ulei de masline, zeama de la doua lamii, marar tocat, sare, piper

Mod de preparare: Se detaseaza fileurile. Se trage delicat pielea dinspre coada spre cap (pentru marirea aderentei, se moaie degetele in sare). Se scot ultimele oase cu o penseta. Se pun fileurile la congelator 20 min. (pentru a facilita taierea in felii) Se scoate, se taie in felii cit se poate de subtiri , daca se poate stravezii. Se pun feliile intr-un platou uns cu ulei, se toarna restul de ulei deasupra, putina sare, piperul, zeama de lamiie. Se presara cu mararul tocat, se acopera cu film plastic si se da la rece 2h

 

                             Salata de orez

 

Ingrediente: 200 g orez (de preferinta Thai sau Basmati, cu bobul lung, nu Uncle Ben’s), o cutie de ton natur sau in ulei, 100 gr creveti fierti si decorticati (pot fi si congelati), 150 gr surimi (batoane aromatizate cu crab), un pumn de masline negre, un pumn de masline verzi, ½ ardei gras rosu, ½ ardei gras verde, 1 lingura de capere, 2 oua, 3 rosii, 4 linguri de ulei, zeama de la o lamiie sare, piper

Mod de preparare: Se fierbe orezul 15 min. in apa clocotita. Se rastoarna in strecuratoare si se clateste bine sub jet. Se scurge bine. Se rastoarna intr-un castron mare. Se toarna deasupra uleiul si zeama de lamiie, sarea si piperul. Se adauga cutia de ton bine scursa de zeama, se amesteca. Se adauga maslinele, caperele, crevetele si batoanele de crab (care se taie in prealabil in felii de 1 cm). Se adauga ardeiul gras taiat in zaruri, se amesteca. Deasupra se decoreaza cu felii de ou fiert tare si felii de rosii.

 

                             Andive gratinate

 

Ingrediente: 10 andive, 10 felii de sunca de Praga, 50 gr schvaitzer (Emmenthal) ras. Pentru sos: 2 linguri de unt, 2 linguri de faina, 3 cani de lapte, 150 gr schvaitzer (Emmenthal) ras, sare, piper, nucsoara. pentru andive natur: zeama de la o lamîie patru linguri de ulei o lingura de sare

Mod de preparare: Se prepara andivele natur. Se prepara un sos Mornay. Sosul Mornay este un sos Bechamel in care se incorporeaza la sfirsit schvaitzer ras: unt topit, faina, lapte adaugat pina la consistenta unei smintini, 150 gr schvaitzer ras. Se ia fiecare andiva si se inveleste intr-o felie de sunca de praga. Rulourile astfel obtinute se rinduiesc într-un vas de Iena. Se toarna sosul Mornay deasupra, se presara cu restul de schvaitzer ras si se da la cuptor fierbinte pina se rumeneste bine. Prepararea andivelor natur se face in doua ape, ca la fasole: e arunca andivele in apa clocotita nesarata si se lasa sa fiarba 10 minute. Se strecoara bine. Se arunca din nou in alta apa clocotita la care s-a adaugat sarea, zeama de lamiie si uleiul. Se acopera si se lasa 30 de minute. Se strecoara si se scurg bine de tot.

 

                             Boeuf mode

Ingrediente:
1,5 kg pulpa de vaca, 100 g slanina, 1 picior de vitel, 100 g sorici, 2 kg morcovi, 3 cepe, 2 echalote (se pot inlocui cu un pumn de arpagic), 1 cana de vin alb, 1 cana de apa, 1 lingura de ulei, sare, piper, cimbru, foaie de dafinMod de preparare
Se impaneaza bucata de pulpa cu slanina taiata ca degetul mic. Slanina neafumata, doar tinuta la saramura, este buna. In caz contrar, slanina afumata se taie si se opareste. Se leaga pulpa cu sfoara alimentara. Se taie morcovii, ceapa si echalotele (arpagicul) in rondele Intr-o cratita de tuci se incinge uleiul, se rumeneste pulpa pe toate partile. Se garniseste fundul cratitei cu sorici, se pune piciorul de vitel, cimbru, foaia de dafin, morcovii, ceapa si echalotele (arpagicul). Se sareaza, pipereaza, se acopera cu apa si vinul. Se da focul la maxim pina incepe sa fiarba, dupa care se acopera si se coboara focul la minim. Se lasa sa fiarba molcom 2h 30 - 3h.
Mod de servire
Este mult mai bun a doua zi, reincalzit sau rece.

 

                            

 

 

Salata de Nisa

Ingrediente:
6 rosii mici, 100 gr. fasole verde fiarta, 5 cartofi fierti, 2 ardei grasi, 1 cutie de thon, 1 cutie fileuri de anchois, 100 gr. masline negre mici 3 oua fierte tari 1 ceapa mica 1 catel de usturoi 4 linguri ulei de masline 2 linguri otet de vin alb 1 lingura capere 10 frunze de busuioc proaspat sare, piper

Mod de preparare
Se pune un ou deoparte, pentru sos. Se freaca bine un castron cu catelul de usturoi, ce ramine se toaca marunt. Se taie fasolea in doua bucati. Se taie cartofii, ceapa, ardeiul gras în rondele. Se taie rosiile si ouale in sferturi. In castron se pune un strat de cartofi, deasupra un strat de fasole verde, apoi rosiile, ceapa, ardeiul gras si se presara restul de usturoi. Se termina cu fileurile de anchois, tonul taiat bucatele, maslinele si feliile de ou. Se sareaza, se pipereaza. Se face un sos din ulei amestecat cu otet si galbenusul celui de-al treilea ou. Se toarna peste salata si se presara cu busuiocul tocat si cu capere.
Mod de servire
Cartofii se pot înlocui cu orez fiert

 

                             Blanquette de veau

Ingrediente:
1,2 kg piept de vitel fara os, 100 gr. unt, 100 ml smintina, 2 galbenusuri de ou, o lamiie, 70 gr. faina, 1 lingurita zahar, 300 gr. ciuperci, 6 morcovi, 2 cepe, 200 gr. arpagic, 4 cuisoare, 1 fir de praz (facultativ), 2 ramuri de telina (facultativ), 2 catei de usturoi (facultativ), patrunjel tocat, doua ramuri de cimbru, foaie de dafin, sare, piper

Mod de preparare
Se taie carnea în bucati mari. Se curata morcovii si se taie bastonase. Se curata cepele si se infig cîte doua cuisoare in fiecare din ele. Se curata prazul de partea verde, se curata ramurile de telina de fibre cu un cutit si se leaga totul in snop impreuna cu ramurile de cimbru si foaia de dafin. Intr-o oala se pune carnea, morcovii, ceapa, snopul de telina cu praz, si cateii de usturoi curatati, se acopera totul cu apa, se sareaza si se pune la fiert. Se spumuieste bine si se lasa sa clocoteasca molcom timp de 1h. Se taie ciupercile in lamele groase si se oparesc la foc viu 3 min. in apa clocotita cu zeama de la ½ lamiie si putina sare, se scurg bine. Se curata arpagicul, se pune intr-o craticioara cu 30 grame unt, se acopera cu apa, se presara cu zahar si se pune la fiert 25 min. la foc potrivit. Se face un sos alb cu restul de unt, faina si 1l de zeama filtrata de la fiertul carnii. Se bat galbenusurile cu smintina si cu un polonic de sos, se rastoarna peste restul de sos amestecind tot timpul. Se adauga carnea, morcovii, arpagicul si ciupercile in sos, se stropeste cu zeama de la cealalta jumatate de lamiie, se adaauga sare si piper dupa gust, se amesteca bine si se mai dau cîteva clocote la foc minim.
Mod de servire
Se serveste presarata cu patrunjel tocat

 

                             Salata Blanche

Ingrediente:
3 mere, 3 teline potrivite fierte, carnea de la un piept de pui fiert in supa, 250 gr. smintina, boabe negre de strugure de la doi ciorchini, 2 linguri maioneza, sare, piper

Mod de preparare
Se toaca merele, decojite, telina fiarta si carnea de pui, in cubulete. Se amestesca impreuna cu smintina si maioneza. Se drege cu sare si piper. Se adauga boabele de struguri, amestecind cu grija. Se pastreaza in jur de 10-12 boabe frumoase pentru ornare.
Mod de servire
Salata se pune intr-un castron sau bol de sticla. Se asaza deasupra boabele de struguri, intr-un design preferat. Se serveste ca aperitiv sau felul intii.

 

                             Croque Monsieur

Ingrediente:
300 gr. swaitzer, 6 felii de sunca, 12 felii de paine toast, unt, 200 gr. Smintina

Mod de preparare
Pe o tava se pune o folie de aluminiu pe care se pun 6 felii de piine. Fiecare felie se unge cu unt si peste se pune o felie subtire de swaitzer si o felie de sunca, ambele taiate exact pe forma feliei de piine. Se pune si a doua felie de piine. Separat swaitzerul care a mai ramas se rade si se amesteca cu smintina. Aceasta compozitie se pune peste sandviciurile din tava si dupa aceea se pune tava la cuptor pina cind se rumenesc.

 

                             Supa de ceapa si cascaval

Ingrediente:
4-5 cepe albe, 1 lingurita boia, sare, piper, cascaval ras, crutoane, faina alba, unt (sau untura)
 

Mod de preparare
Ceapa se taie marunt si se inabusa in unt sau untura, pina cind devine aurie. Se adauga doua linguri de faina, apa, sare si piper.
Mod de servire
Se toarna supa fierbinte in farfuria cu crutoane si cascaval ras

 

                            

 

 

Crepes cu ciocolata si banane

Ingrediente:
2 oua, doua cani lapte, jumate de cana faina, praf de copt, 1 lingura zahar, un virf de cutit de sare, o cescuta ulei, 4 - 5 banane, un borcan crema ciocolata Nutella

Mod de preparare
Se prepara compozitia pentru clatite din doua oua, lapte, zahar, faina, praf copt. Se prajesc clatitele in putin ulei, de preferabil intr-o tigaie tefal cu foarte putin sau deloc ulei. Cit sint inca fierbinti se ung pe toata suprafata cu o lingura sau doua de crema de ciocolata Nutella, apoi se felieaza o banana, sau jumatate daca sint mari si se asaza in mijloc diametral. Se ruleaza.
Mod de servire
Se pot servi calde sau reci, pudrate cu zahar pudra.

 

                             Filet de boeuf Wellington

Ingrediente: 1,2 kg fileu de vita, 125 g unt, 2 pachete de aluat frantuzesc, 1 cutie mare de ciuperci, 10 g trufa (optional), 1 cutie mica de paté de foie gras, 1 pahar de Madera (sau Porto), 1 paharel de cognac, 1 ou, sare, piper, nucsoara

Mod de preparare: Se presara fileul cu un praf de nucsoara si unul de piper, se lasa la rece cel putin 2 ore. Timp de 10 minute, se rumeneste fileul intr-o tigaie cu putin unt, pe toate partile, se flambeaza cu cognac, se scoate si se da deoparte sa se racoreasca. Se scoate sfoara si se despica pe lungime, dar nu de tot. Se deglaseaza tigaia cu Madera, se da focul mic si se lasa sa scada putin, pina atinge o consistenta usor onctuoasa, se adauga 1/2 trufa taiata feliute (daca e de la borcanel se pune si un pic de suc). Se da focul la minim si se leaga sosul cu 50 g de unt taiat bucatele, amestecind tot timpul cu telul. Se pastreaza sosul la cald. In restul de unt, se inabusesc ciupercile tocate pina nu mai iese zeama din ele. Se da deoparte, se amesteca cu restul de trufa taiata felii si se umple fileul cu acest amestec. Se inchide la loc muschiul si se tartineaza peste tot cu paté de foie gras. Se intinde foaia de aluat, se pune fileul la mijloc, se umezesc marginile cu un pic de ou batut, se infasoara in jurul fileului. Daca ramin resturi de aluat, se pot folosi pentru decorat. Se unge cu ou batut si se da la cuptor th7 (190°C) 25 minute. Se scoate, se taie felii si se prezinta sosul alaturi.
Mod de servire: Ca garnitura, se pot servi soté de morcovi, ciuperci la cuptor, castane fierte sau manunchiuri de fasole verde infasurate in fisii subtiri de costita afumata si apoi fierte la vapori.

 

                             Medalion de caprioara

Ingrediente: 200 gr muschi de caprioara, 100 ml smintina, 100 gr ciuperci, 1 gr sare, 50 ml sos brun, 10 ml coniac, 2 felii piine toast

Mod de preparare: Se taie carnea in doua transe si se bate un pic dupa care se da prin faina pe ambele parti apoi se trage in 100 ml ulei neincins. Dupa ce a prins o crusta maronie se flambeaza cu coniac dupa care se adauga ciupercile si sarea, sosul brun si smintina se adauga dupa ce in prealabil ciupercile au fost prajite timp de 2 min. Totul se lasa la foc mic 15 min.
Mod de servire: Se serveste cald alaturi de un vin rosu, de preferinta Cabernet sauvgnon de Murfatlar

 

                             Tort Joffre

Ingrediente: 250 gr. unt, 6 oua , 250 gr. zahar pudra, 50 gr. cacao, 100 gr. zahar tos, 5 linguri apa, 1 lingura (cu virf) de faina

Mod de preparare: Crema: Se amesteca bine cacao cu zaharul tos si cu apa si se pune pe foc mic sau pe un vas cu apa clocotita sa se inmoaie zaharul. Se lasa apoi deoparte sa se raceasca. Se freaca spuma untul cu zaharul pudra si se adauga pe rind 6 galbenusuri, frecind bine dupa fiecare. (Ouale sa nu fie de la frigider). Se adauga apoi siropul de cacao racit si se amesteca. Din crema se ia deoparte un sfert din cantitate iar restul se da la frigider. Blatul: In crema oprita se pune o lingura cu virf de faina si albusurile batute spuma spuma tare. Se amesteca usor de citeva ori. Se unge forma de tort cu unt solid, se toarna compozitia usor, si se da la cuptor la foc potrivit, mai mult mic. Se lasa sa creasca si sa se coaca. Nu se deschide cuptorul 15 min. Cind este coapta se scoate, se lasa sa raceasca, se asaza pe platou si se imbraca cu crema din frigider. Se da la rece iar. Inainte de servire se poate glasa cu cuvertura de ciocolata sau se pudreaza cu cacao.
Mod de servire: Se poate servi cu frisca

 

                             Mascota

Ingrediente: Crema: 250 gr ciocolata menaj, 100 gr unt, 4 oua, Pentru montat: Piscoturi de sampanie 30 buc. sau cuvertura de ciocolara, o forma rotunda cu diametrul de 18-20 cm destul de adanca, o foaie de staniol pentru imbracat forma

Mod de preparare: Se topeste ciocolata la bain - marie. Se adauga untul bucatele amestecand mereu apoi galbenusele si la sfarsit albusurile spuma . (Vasul cu compoziþia este mereu la bain-marie) Se unge cu unt o forma si se poate alege varianta urmatoare:
1) Forma se imbraca in cuvertura de ciocolata se raceste bine, apoi se pune crema in ea si se da iarasi la frigider cateva ore. Se rastoarna bagand-o cateva minute in apa calda.Se poate rasturna pe un capac potrivit facut din aluat de piscoturi, sau chiar piscoturi aranjate ca un capac plan. Se poate face operatia folosind forme mici - pentru prajituri individuale - de tarte , tapetate cu hartie pergament sau staniol si unsa cu unt.


 

2) Forma se imbraca in piscoturi fasonate. Se varsa crema in ea si se pune la frigider cateva ore. Se rastoarna ca mai sus.
Se scoate din forma se deslipeste staniolul dupa ce a fost o clipa udat cu apa calda.

 

                             Ciuperci cu branza si sos de smantana

 

Ingrediente: ciuperci potrivite (cate 2 de persoana), branza de vaci sarata, condimente (delikat, patrunjel, busuioc, piper), smantana, unt (cat o nuca)

Mod de preparare: Se spala si se usuca ciupercile. In prealabil se scot cozile, care se toaca marunt. Se pune intr-o cratita potrivita untul; cand se incinge, se pun palariile ciupercilor cu lamelele in sus. Cozile tocate se pun pe langa palarii si se dau la foc potrivit, sa se inabusa, cu capac. Cand s-au mai inmuiat ciupercile se pune cu lingura branza in "gaurile" ciupercilor. Se lasa din nou la foc mic, pana se topeste branza si se niveleaza in ciuperci. Se asezoneaza cu condimentele. Se lasa pana se inmoaie totul (se incearca cu o furculita) si se adauga smantana, cat sa acopere cozile tocate. Se lasa sa dea intr-un clocot si apoi se ia de pe foc.
Mod de servire: Se servesc calde

 

                             Piept de curcan cu garnitura de pere

Ingrediente:
500 g fileuri de piept de curcan,sare, piper negru, 400 ml supa de pasare, 1/2 plic amestec condimente pentru friptura de curcan,1 lingurita condiment picant lichid sau praf, 170 g afine congelate, 2pere, 2linguri unt, 1 lingura zahar, 6 linguri vin sec rosu

Mod de preparare
Cuptorul se incinge la 200 grade. Se spala carnea, se sterge. Se presara cu amestecul de condimente. Se prajeste pieptul, cu partea cu pielea in contact cu tigaia.se intoarce si se mai prajeste 3 min. Se asaza intr-o forma de sufleu, cu partea cu pielea in sus. Zeama de la prajit se stinge cu supa de pasare si se mai lasa sa fiarba 5 min. Se aduga condimentul picant si afinele si se da la fiert. Se adauga la friptura si se coc 30 de minute. Se taie in doua perele si se scot semintele. Se calesc in unt 5 min. Se adauga zahar. Carnea se tine la cald. Se toarna sosul intr-o craticioara, se adauga vin si se da in fiert. Se condimenteaza cu sare si piper si se serveste cu pere si carne.

 

                             Pastravi cu migdale

Ingrediente:
1/4 lingurita praf de mustar, 4 pastravi (200 gr. fiecare), 90 gr unt, 1/2 pahar migdale sarate si decojite, 1/2 pahar vin alb, 5 linguri suc de lamiie 1/2 lingurita marar uscat piper macinat dupa gust 1/4 pahar faina

Mod de preparare
1. Se curata pastravii se spala si se taie aripioarele.Se sterge bine cu hirtie absorbanta. Se tavalesc in faina amestecata cu piper, marar uscat si praf de mustar. 2. Cu o pensula se pune suc de lamiie pe pastravi dupa care se tavalesc iarasi prin faina. 3. Se pune untul la topit intr-un vas destul de incapator, se prajesc midalele pina devin aurii dupa care se scot pe un servet absorbant. Se pun pastravii la prajit pe foc potrivit se intorc doar o singura data avind grija sa nu se rupa. Dupa ce au deja culoare aurie se scot pe un servet absorbant. 4. In vas se adauga sucul de lamiie care a ramas, vin se lasa sa ajunga pina la punctul de fierbere pina ce sosul se ingroasa se adauga migdalele. 5. Pastravii se aseaza pe un platou (sau fiecare pe farfurie separat) si se toarna sosul peste pastravi. Se serveste imediat.

Mod de servire

Se poate servi cu cartofi natur, cartofi intregi facuti la cuptor (in folie de aluminium).

 

                             "Papiote" de cod

Ingrediente:
(pentru 4 persoane): 8 fileuri de cod (600 g), 4 fire de marar, sare, piper. Pentru sos: 2 rosii, 1 catel de usturoi, 1 legatura de verdeata (patrunjel, coriandru, tarhon), 1 ardei iute uscat, 2 lingurite ulei de masline

Mod de preparare
Sosul - Se oparesc rosiile, se curata de pielita, se indeparteaza semintele (prin presare) si se taie cubulete. Se toaca marunt verdeata si usturoiul si se amestecat toate, impreuna cu ardeiul iute pisat, cu uleiul si cu sarea. Se incinge cuptorul la 240 grade C. Se spala si se zvinta fileurile de peste, se sareaza si se pipereaza. Se decupeaza din folia de aluminiu 4 cercuri cu diametrul de 30 cm. Li se da forma unor corabioare cu bordul ridicat, se pun in ele cite 2 fileuri de peste, se presara deasupra frunzulite de marar, se indoaie folia si se string marginile intre degete.
Se asaza "papiotele" pe tava de la aragaz si se dau 8 minute la cuptor.

Mod de servire
Serviti pestele impreuna cu sosul de rosii incalzit pe bain-marie sau.

 

                             Cartofi francezi

Ingrediente:
carne de vaca (taiata felii), ceapa (taiata felii), cartofi (taiati in bucati nu prea groase), branza topita, maioneza, sare (dupa gust)

Mod de preparare
Intr-o tigaie incinsa cu ulei se aranjeaza un strat nu prea gros de carne (se acopera doar fundul tigaii), deasupra se asaza un strat subtire de ceapa, la fel se procedeaza si cu cartofii, care vor fi si ei înveliti cu un strat deceapa. Peste aceasta combinatie de cartofi, carne si ceapa se presara branza,apoi se unge totul cu maioneza. Fiecare strat se sareaza dupa gust.

 

                             Dame Blanche

Ingrediente:
Aluat: 3/4 cani unt, 1/2 cani migdale, taiate marunt, 3/4 cani zahar pudra, 2 oua, 2 cani faina, vanilie, rom, un strop de sare
Umplutura: gem sau dulceata

Mod de preparare
Intr-un bol se amesteca untul, migdalele, zaharul si ouale cu mixerul. Ouale se adauga pe rand, pana cand capata aspectul unei creme. Se adaugati vanilia, faina "in ploaie" si sarea. Nu se amesteca mai mult de 1 min pentru ca aluatul devine elastic. Se intinde o foaie, se acopera cu plastic si se da la frigider 30 min. Se incalzeste cuptorul si se pun pe o tava unsa cu unt si tapetata cu faina formele decupate, la 2 cm departare. Jumatate din forme vor avea mijlocul decupat (cu un paharel de tuica). Se coc 15-20 min, pana sunt aurii, dupa care se scot, iar cand sunt reci se ung cu gem cele negaurite, se lipesc cu perechile lor gaurite si se pudreaza cu zahar pudra sau vanilat.

 

                             Rulada fina cu ness

Ingrediente:
blat:1 ou, 250 g zahar pudra, 250 g miez de nuca prajit si tocat, 2 linguri cacao, putin lichior de cacao sau cafea sau esenta de rom
crema:200 g unt, 50 g zahar pudra, 2 linguri ness, 3 galbenusuri
ornament: nuca de cocos sau miez de nuca macinat

Mod de preparare
Se amesteca zaharul cu miezul de nuca, cacao, oul batut si lichior(20 ml) si se omogenizeaza compozitia. Pe o folie de staniol sau hartie pergament se intinde cu mana o foaie groasa cam de 5 mm. Peste foaie se intinde un strat de crema si se ruleaza cu ajutorul foliei de staniol. Dupa ce se ruleaza se presara cu cocos sau miez de nuca si se ruleaza imediat in folie de staniol si se baga in gongelator.
Pentru a obtine crema, se freaca untul spuma, se adauga zaharul, nessul si apoi galbenusurile pe rand. Se continua cu frecarea cremei pana se dizolva bine nessul.
Din aceste ingrediente se vor obtine 2 rulade de aproximativ 30 cm.
Dupa preferinta, se pot pune visine din visinata(fara samburi) pe latura foii de unde se incepe sa se ruleze.

Mod de servire

Cand se scoate din cogelator se portioneaza si se serveste imediat.

 

                             Moussaka de mouton

Ingrediente:
1 kg carne de oaie, 9 vinete, 125 g ciuperci albe, 75 g de ceapa, 100 ml sos espagnole, o lingura de patrunjel tocat, un catel de usturoi, 3 oua

Mod de preparare
1 kg de carne de oaie se pune la cuptor sa se rumeneasca si apoi se toaca: 6 vinete se taie in jumatati pe lungime si li se inteapa pulpa, nu se curata de coaja. Se prajesc in ulei. Se scoate carnea vinetelor si se pastreaza coaja; 125 g ciuperci albe se prepara sote in unt 75 g de ceapa asemenea 100 ml de sos espagnole* (se gaseste la capitolul sosuri); 3 vinete se taie in rondele si se prajesc in ulei
Se amesteca carnea tocata cu vinetele prajite (cele 6) cu ceapa si ciupercile calite in unt, o lingura de patrunjel tocat, un catel de usturoi taiat, sosul spaniol, si doua-trei oua.
Montajul musacalei: Se tapiseaza interiorul si peretii unei forme de sarlota sau ale unei tavi dreptunghiulare cu cojile de vinata (partea neagra, coaja exterioara in afara).
Se pune un strat de umplutura, un strat de vinete prajite si se alterneaza astfel. Se taseaza bine. Se acopera partea superioara cu coji de vinete si cu o hartie pergament unsa cu unt.
Se coace la cuptor, la bain marie timp de 1 ora. Se scoate de la cuptor, se lasa sa se odihneasca cateva minute, si se scoate pe un platou din forma pentru a se servi. Daca se prepara in tava dreptunghilara se poate servi din tava.

Mod de servire

Se serveste cu vin alb demisec

 

                             Amaretto creme brulee sau crema de zahar ars

Ingrediente:
6 galbenusuri, 120 gr. zahar tos, 500 gr. frisca lichida, 50 ml. lichior amaretto ( de migdale), 1 lingurita de esenta de vanilie, un praf de sare.

Mod de preparare
Se pregateste cuptorul la o temperatura de 180 grade Celsius, si se aseaza gratarul pe mijlocul cuptorului, pe cat posibil.Se pregatesc 6 forme rezistente la temperatura inalta. Daca se poate sa fie intinse si joase, de o capacitate aproximativa 125 ml. Daca nu se gasesc asa, se pot folosi si altfel, important este sa fie intinse si joase. Se pun formele pe o tava putin adanca. Se pune frisca lichida la incalzit, dar nu trebuie sa clocoteasca, doar sa fie bine calduta. Intre timp, se ameteca galbenusurile cu zaharul pt. cateva minute, pana se obtine o crema galben-deschis si putin groasa. Se adauga lichiorul de migdale, vanilia si sarea. se amesteca bine, doar pana totul s-a amestecat. Incet, si foarte putin, se toarna peste crema obtinuta, frisca incalzita, amestecand repede, pt. a nu lasa ca ouale sa se incalzeasca de la frisca. Se toarna compozitia in formele pregatite in prealabil. In tava se toarna apa fierbinte sa acopere jumatate inaltimea formelor, si se dau la cuptor, pt. 15-20 de minute, sau cand capata o culoare aurie, si pe marginea formei se vede ca sunt gata, doar mijlocul se misca putin daca se scutura forma sau tava. Sau mai usor, sunt gata, cand varful unui cutit cu lama subtire, iese curat din compozitie. Se scot din cuptor si se scot din tava cu apa fierbinte, se pun la racit la temperatura camerei, dupa care se pot servi, sau pot fi invelite in folie si bagate la frigider. Se pot pastra la frigider pana la 4 zile.
Mod de servire
Se acopera suprafata formei cu un strat subtire de zahar, dupa care se poate pune pe gratarul de sus al cuptorului doar cateva secunde, pana ca s-a topit zaharul, formand o crusta aurie, sau daca exista, o butelie mica, care se foloseste pt. bucatarie, doar la incalzirea unor bucate, sau la topirea zaharului, in special. Se mai pot presara cateva bucati de migdale prajite, sau frunze de menta, pt. a-i da un look cat mai placut.

 

                             Prajitura Amandina

 

Ingrediente:: blat: 10 oua, 300 g faina, 200 g zahar, 30 ml ulei, 50 ml apa, 20 ml, zahar ars, o lingurita pudra de migdale, crema de portocale: 2 portocale, o lamiie, 300 g smintina, 20 g, amidon, 50 g unt, 300 g zahar, 4 galbenusuri, cateva linguri de apa glazura: 400 g ciocolata, 2 linguri untdelemn rafinat sirop: 200 ml apa, 80g zahar, lamiie rasa, esenta rom, coaja de portocala(confiata)

Mod de preparare: Blatul:se separa ouale. albusurile se bat spuma cu zaharul. galbenusurile se amesteca cu ulei si apa, la care se adauga zaharul ars(nici cald, nici rece). se toarna totul peste albusul batut, apoi se pune faina in ploaie si se amesteca pina totul se omogenizeaza. se pune intr-o tava, in cuptor la temperatura medie. usa cuptorului nu trebuie deschisa 15-20 de minute. Crema de portocale:se pun intr-o craticioara sau cazanel galbenusurile, zaharul, untul, coaja rasa si zeama de portocale si lamiie si se amesteca. se dizolva amidonul cu citeva linguri de apa rece si impreuna cu smintina bine incalzita, se introduc in compozitie. vasul cu compozitia se pune in alt vas mai mare cu apa clocotita si se bate cu telul pina se ingroasa crema fara sa dea in fiert. Siropul:se pune apa si zaharul pe foc, intr-o craticioara si cind este destul delegat se adauga lamiie rasa, putina zeama de lamiie si esenta de rom pentru aroma + patratele de coaja de portocala confiate si se lasa pina la racirea completa inainte de folosire. Glazura: ciocolata se rade pe razatoarea cu gauri mari, se pune intr-o craticioara pe alt vas cu apa clocotita si cind ciocolata s-a topit se adauga untdelemnul. Asamblarea: blatul se lasa sa se raceasca, dupa care se taie 3 foi de marimi egale, care se insiropeaza in exces cu siropul .pentru aceasta operatie se folosesc 3 platforme de marimea tavii. pe aceste platforme(carpator de exemplu) se lasa foile insiropate pina nu mai se scurge sirop. peste prima foaie se aseaza crema, se pune cea de-a doua foaie care se da jos de pe platforma unde este, cu mare grija ca sa nu se rupa si se pune ultimul strat de crema, dupa care, in acelasi mod punem si ultima foaie peste prajitura. in acest stadiu prajitura se da la rece aproximativ o ora(pt a se intari crema). se scoate din frigider si se taie bucati de aproximativ 8x4 cm. fiecate bucata se trece prin glazura calduta acoperindu-se cu ciocolata pina la jumatate(partea de sus + partile laterale pina la jumatate).se pune la rece si cind se serveste se orneaza prajitura cu o cireasa trecuta prin sirop si frisca.
Mod de servire: cu cirese sau visine trecute prin sirop si frisca.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Top Ad